- Blir neppe med i region Trøndelag

Artikkelen er over 1 år gammel

Men fornuftig å utrede likevel, mener ordfører Lilly Gunn Nyheim.

DEL

Nyheim (Ap) orienterte kommunestyret i Surnadal om arbeidet med regionreformen, der det som kjent er fire kommuner som nå utreder eventuell skifte av tilhørighet fra Møre og Romsdal til Trøndelag. De fire kommunene er Surnadal, Kristiansund, Aure og Smøla.

Noen blir trøndere

Halsa og Rindal blir etter all sannsynlighet med i region Trøndelag. Halsa har vedtatt sammenslåing med Hemne og en liten del av Snillfjord. Spørsmålet om regiontilhørighet skal avgjøres etter at innbyggerne er hørt, men det er knapt noen som tror noe annet enn at Halsa forlater Møre og Romsdal. Rindal har søkt om flytting, og vil nesten garantert bli en del av region Trøndelag.

Les: Kraftselskapet mener eierskapet er blitt mer usikkert.

Men flere kommuner enn disse to kommer neppe til å bli trøndere i denne omgang. Etter at det for noen måneder siden var stemning for å skifte, er det nå nesten ingen ting som tyder på at noen av de fire kommer til å bli en del av Trøndelag. Dessuten er det gått storpolitikk i saken, der også rikspolitikere sier at de vil beholde Møre og Romsdal som egen region, og at det derfor ikke er aktuelt å årelate fylket mer enn det som allerede ligger i at Halsa og Rindal drar sin vei.

– Vi blir neppe med i en annen region, vi får nei om vi søker. Signalene er at Møre og Romsdal ikke vil gi fra seg folkerike kommuner, og da er nok vurderingen at Halsa og Rindal ikke er folkerike, men at Surnadal er det, sier Nyheim.

Tjenester i to regioner?

Hun mener likevel at det kan være greit å utrede, for å få svar på mange spørsmål.

– Vi har en mye bedre tone med fylkeskommunen nå, og det er fornuftig at vi får svar på en del konkrete spørsmål, blant annet om interkommunale samarbeid som barnevern og PPT samt Halsa interkommunale psykiatriske senter. Vi må se på om det lar seg gjøre å ha et forhold til to fylkesmenn i slike saker, sier Nyheim.

Hun mener at Surnadal er avhengig av samarbeid med andre kommuner, spesielt i barnevern og PPT.

– Vi ser at det ofte blir spørsmål om inhabilitet og nære relasjoner i de saker, sier Nyheim.

Kultur og landbruk er to andre områder det er smart å utrede, mener ordføreren.

– Blir det bedre i Trøndelag for kulturen? Hva med museene; er det mer satsing i den ene eller andre regionen? Hva med landbruket; hvor er det mest å hente, sier Nyheim.

Selv om svaret på hovedspørsmålet om regiontilknytning er gitt, er det etter Nyheims mening viktig å få fram en sak til kommunestyret om disse spørsmålene.

– Kanskje rekker vi å komme med en sak til junimøtet. Om ikke blir det etter sommerferien, sier ordfører Nyheim.

Artikkeltags