I en tid der import og masseproduksjon dominerer markedet, holder den tradisjonsrike bedriften tett inntil fylkesvei 670 på Kvanne fortsatt stand. Her har det i flere generasjoner vært laget møbler som skal vare i generasjoner.

Med sine 12 ansatte og en omsetning på 13 millioner i 2017, er de helt klart i ferd med å styrke sin posisjon i markedet. Uten å inngå kompromisser.

– Vi ønsker å være en norskproduserende leverandør av kvalitetsmøbler, laget for å vare i generasjoner. Og en leverandør av kortreiste møbler som utsetter miljøet for minst mulig skade, slår Otto Kvande fast.

Han er ikke spesielt begeistret for fine titler, men innrømmer nesten motvillig at han er salgs- og markedsansvarlig i bedriften, mens broren Lars Espen er daglig leder.

Komplett leverandør

For å finne fabrikkens spede begynnelse må vi helt tilbake til 1968. Da startet Per Kvande og Jon Nordvik opp med produksjon av bord og benker i en kjeller på Kvanne. Begge grunnleggerne er for øvrig fortsatt å finne i arbeidsstokken, sjøl om de for lengst har overlatt ledelsen av bedriften til neste generasjon.

Fabrikken, som altså fyller og kan feire 50 år i år, har kunder over absolutt hele landet. Noen møbler går til boliger, men for tiden lager de aller mest til hytter. Anslagsvis 60 prosent er møbler til soverom. Da går det i senger, køyesenger, nattbord, kommoder, garderobeskap og skap i andre varianter.

I tillegg lages spisestuemøbler, bord og sofaer.

Målet nå er å utvide sortimentet ytterligere for å bli en komplett leverandør av møbler til hyttemarkedet. Dette markedet har vokst de senere årene, og i store hytteområder som Sjusjøen og Hafjell finner vi gode og viktige kunder for bedriften på Kvanne. Produksjonslokalene har vært utvidet «minst seks ganger» siden produksjonen ble flyttet hit i 1972. Gang på gang har det vært nødvendig å skaffe seg mer plass.

Uaktuelt med import

I dag er moderne CNC-maskiner for lengst tatt i bruk, noe som gjør jobben mye enklere.

– Møbler i heltre har jo alltid vært miljøvennlige, også ved at de varer lenge, påpeker Otto Kvande. Som legger til at bedriften benytter solide, norske – og aller helst lokale – underleverandører.

Furu er det absolutt foretrukne treslaget. I tillegg benytter de noen eikeplater til bordplater i heltre.

– Vi vil helt bevisst være så norske og så lokale som mulig. Og for oss er det overhodet ikke aktuelt å importere møbler, for på den måten å konkurrere på pris. Da bruker vi heller det og de vi har rundt oss.

– Og likevel går det rundt …?

– Det er et steintøft marked og utfordrende når mange konkurrenter i dag kjøper inn billig fra lavkostland. Priskonkurransen er tøff å være med på for norske nisjeprodusenter, men vi henger nå med – og fikk til og med kjemperespons på våre produkter under den store hyttemessa på Hellerudsletta nå i vår, smiler han optimistisk.

– Vi har hatt noen tøffe år i det siste, men ser lyst på framtida nå. Blant annet fordi vi har lyktes med å beholde en erfaren stab av dyktige fagfolk. Mange av dem har over 25 års fartstid her på huset. Vi har også en produksjon med mye rullering, slik at mange av dem kan mye, forsikrer Kvande.

Et annet av Kvande & Nordviks konkurransefortrinn er fleksibiliteten. De gjør gjerne tilpasninger og har fritt fargevalg der de blander maling i egne lokaler og leverer etter såkalt NCS-kode. Kort leveringstid er selvfølgelig også viktig.

Kundene kommer tilbake

– Folk i dag vet hva de vil ha, og de er bevisste både på farge og stil. Og akkurat når det gjelder å være fleksible og gjøre individuelle tilpasninger, har vi et fortrinn framfor de som importerer, sier Otto Kvande.

Og det er ikke bare de ansatte som har lang fartstid hos Kvande & Nordvik. Mange av kundene kommer også tilbake – kanskje 20 år etter forrige kjøp. Slik er det når man leverer varer som holder lenge.

– Det er rett som det er at vi får tilsendt bilder fra fornøyde kunder. Når de så kjøper seg ny hytte, vil de handle her igjen. Det setter vi selvfølgelig pris på, sier markedssjefen fornøyd.