BBC vil lage dokumentar om fly som styrtet i Surnadal

SPENNENDE: Kulturleder Lilli Husby synes det er spennende historie som skal dokumenteres av BBC, som skal lage program om flyet som ble skutt ned over Nordmarka i Surnadal under 2. verdenskrig.

SPENNENDE: Kulturleder Lilli Husby synes det er spennende historie som skal dokumenteres av BBC, som skal lage program om flyet som ble skutt ned over Nordmarka i Surnadal under 2. verdenskrig.

Artikkelen er over 2 år gammel

Spitfire på Nordmarka blir gjenstand for oppmerksomhet.

DEL

Under 2. verdenskrig ble et fly av typen Spitfire skutt ned på vei over Nordmarka, ved Langurda, i Surnadal. Dette skjedde vinteren 1942.

Rester av flyet er der fremdeles, slev om mye er tatt av forbipasserende som kjenner flyets lokasjon. Piloten skjøt seg ut med fallskjerm, landet og ble tatt til fange. Han ble senere sendt til fangeleir i Polen og henrettet i forbindelse med et fluktforsøk. 

Kulturleder Lilli Husby har blitt kontaktet av en svært krigsinteressert engelskmann med navn Tony Hoskins, som nå ønsker å hente rester av flyet, og hente det hjem til England.

Det er planer om minnesmerke på Nordmarka, og i England.

BBC vil i den forbindelse lage en dokumentar om både hendelsen i krigen og at engelskmannen vil ta hjem flyrestene.

- De kommer derfor til Surnadal i juni for å starte arbeidet med saken, sier kulturleder Husby.

Hun sier at det er mye historie knyttet til hendelsen. Blant annet er det sagt at flere i Bæverfjord tok ut på ski for å lete etter piloten.

- Piloten ble tatt til fange så fort han landet, og folk husker den dag i dag at han ble tatt med til skoleområdet på Øye, sier Husby.

Hun har kontaktet Forsvaret for å høre om det er greit at flyrester av dette slag kan tas ut av landet, men Forsvaret har foreløpig ikke svart.

Husby skriver i et brev til Forsvaret følgende:

- Flyet drog på oppdrag i Norge i 1942; skulle fotografere Tirpitz. Etter endt oppdrag og på vei tilbake til England vart Spitfire-flyet skutt ned av eit tysk Messersmith fly. Piloten Alistair Gunn hoppet ut i fallskjerm og vart tatt til fange av tyskerane. Han ble sendt til polen til Stalag Luft III, og var i 1944 en av ca 80 fanger som rømte fra denne leiren. Han ble tatt til fange igjen og henrettet. (Denne delen av historia er kjent frå filmen «The Great Escape»).

Artikkeltags