Medalje og heder etter innsats i Tysklandsbrigaden

HEDER: Olav M. Gjengstø, Johan Gravvold, Bjarne Ranes og John Ørsal var fire av flere som tirsdag fikk medalje og diplom overrakt av major Dag Torhaug for sin innsats i Tysklandsbrigaden.

HEDER: Olav M. Gjengstø, Johan Gravvold, Bjarne Ranes og John Ørsal var fire av flere som tirsdag fikk medalje og diplom overrakt av major Dag Torhaug for sin innsats i Tysklandsbrigaden.

Artikkelen er over 1 år gammel

Veteraner hedret for innsatsen i årene etter krigen.

DEL

Tysklandsbrigaden var den norske hærens bidrag til den allierte okkupasjonsstyrken i Tyskland etter den andre verdenskrig. Brigaden var utstasjonert under britisk kommando i 1947–1953. Til sammen deltok cirka 50.000 norske soldater.

Tirsdag fikk flere nordmøringer sin velfortjente medalje. Major Dag Torhaug fra HV11 var først innom Liabøen i Halsa der de tre veteraner Gunnar Hønsvik, Nils Megård og Tor Stolsmo fikk sine medaljer og diplom. Deretter gikk turen til Skei i Surnadal der det til sammen skulle deles ut åtte medaljer. Olav M. Gjengstø, Johan Gravvold, Bjarne Ranes og John Ørsal møtte i kantinen på sykehjemmet der de fikk utmerkelsene, mens barnebarnet til Ansgar Bøe – Daniel N. Bøe – tok imot hederen for sin bestefar.

- Dette setter jeg pris på, jeg synes det er stort å få dette, sier Johan Gravvold.

Senere skulle også Peder Bævre, Johannes Holten og Sivert Bævre få sine utmerkelser i andre tilstelninger.

Under britisk kommando

Tysklandsbrigaden sto under norsk administrasjon og jurisdiksjon, men under britisk operativ kommando.

– Den var utstyrt med britisk utstyr, og ble i januar 1947 utstasjonert i Harz, underlagt britenes 5. divisjon, sier Olav Jostein Holten fra Indre Nordmøre Forsvarsforening.

Det er blant andre han som har bidratt i letingen av soldater som ennå ikke har fått sin rettmessige medalje.

De norske soldatene hadde britiske uniformer merket med et lite norsk flagg på ermet, oppe ved skulderen. Styrken var på omkring 5.000 soldater. Hver kontingent tjenestegjorde i seks måneder.

– Soldatene ble sendt til Tyskland etter seks måneders opplæring og ble der i seks måneder som en del av sin førstegangstjeneste. De ble ikke spurt om de ville, men ble beordret, sier Holten.

I 1948 økte den internasjonale spenningen, og norske myndigheter krevde at brigaden ble flyttet nordover til Schleswig-Holstein, slik at den lettere kunne trekkes tilbake til Norge i en krisesituasjon. Schleswig og Holstein var tidligere (før 1814) i personalunion med Norge, i egenskap av besittelser av den danske kongen.

– Tysklandsbrigaden ble egentlig starten på Brigade Nord, for etter oppdraget i Tyskland ble bataljonene flyttet til Nord-Norge, forteller major Torhaug.

Ikke ufarlig

Nær 40 nordmenn i Tysklandsbrigaden omkom i årene fra 1947 til 1953. På Akershus festning er reist en minnebauta med navnene på de norske som falt i tjeneste.

Tysklandsbrigadens veteranmedalje er en norsk utmerkelse innstiftet i 1991. Den tildeles av Tysklandsbrigadens Veteranforbund til personell som har tjenestegjort i Tysklandsbrigaden. Innstiftelsen av medaljen ble godkjent av kong Olav etter behandling i Forsvarets medaljeråd. Medaljen er godkjente av Forsvaret for bruk på militæruniform

Artikkeltags