Opprop for å redde navnet Bæverfjord

OPPROP: Margrethe Bæverfjord oppfordrer alle som støtter skrivemåten Bæverfjord til å signere oppropet.

OPPROP: Margrethe Bæverfjord oppfordrer alle som støtter skrivemåten Bæverfjord til å signere oppropet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Underskriftskampanjen «La Bæverfjord hete Bæverfjord» startet av Margrethe Bæverfjord.

DEL

Tidligere i uka ble det i en artikkel i avisa Driva skrevet at Statens vegvesen snart skal skifte skiltene som sier at du kommer til Bæverfjord i Surnadal kommune. Etter tidligere vedtak skal stedet benevnes som Bøverfjord. Klagenemnda for stedsnavnsaker befestet vedtaket i 2005.

Det er det mange i den lille bygda som misliker sterkt. Utflyttet surnadaling Margrethe Bæverfjord har nå satt i gang en underskriftskampanje på nett, der folk som støtter saken «La Bæverfjord hete Bæverfjord», oppfordres til å signere.

- Målet er å samle så mange som mulig og deretter overlevere dette til kommunen i håp om at politikerne tar saken videre. Håpet er at vi blir hørt, for det er det mange som føler at man ikke har blitt i denne saken, sier Bæverfjord.

Det er ingen i hele landet som har etternavnet Bøverfjord, men det er 98 personer som skriver seg Bæverfjord

Margrethe Bæverfjord

Hun har aldri bodd i bygda selv, men har sine aner på morssiden derfra.

- Bestemor og bestefar bodde i Bæverfjord, og som 17-åring tok jeg etternavnet Bæverfjord slik at jeg fikk samme navn som bestemor som også hadde navnet Margrethe, sier Bæverfjord, som nå bor på Lillehammer der hun er nestkommanderende i Lilleputthammer.

Hennes engasjement handler om røtter.

- Det er ingen som sier Bøverfjord om stedet, og det er ingen i hele landet som har etternavnet Bøverfjord, men det er 98 personer som skriver seg Bæverfjord. Jeg mener det må veie tungt det folk i bygda mener, og mitt inntrykk er at så godt som 100 prosent av innbyggerne mener stedet skal hete Bæverfjord, sier Bæverfjord.

Det er lenge siden Statens kartverk fattet vedtak om endringen fra æ til ø. Klagenemnda for stedsnavnsaker befestet vedtaket i januar 2005 og da etter flere års debatt om skrivemåten. Den dag i dag står det fremdeles Bæverfjord på skiltene når du kommer til bygda, og Statens kartverk er en av få aktører som bruker ø-en i stedsnavnet. Skolen/barnehagen i bygda heter også Bøfjorden og Bæverfjord oppvekstsenter.

- Jeg vet ikke bakgrunnen for at dette kommer nå, men det kom i alle fall som lyn fra klar himmel, sier Bæverfjord.

- Signer!

Nå håper hun at alle som støtter æ-en går inn på oppropssiden på nettet og signerer oppropet som ble startet fredag.

- Det er allerede 50 signeringer, og forhåpentligvis blir det mange flere i løpet av de kommende dagene. Jeg ser for meg at vi lar signeringen være åpen ut februar, sier Bæverfjord.

I tillegg til å signere oppropet, er det også anledning til å kommentere saken, noe flere har benyttet seg av.

Artikkeltags