- Statkraft forhindret flomkatastrofe i Surnadal

Artikkelen er over 3 år gammel

Store mengder vann ble "fanget" i dammene under helgas flom. Hadde dette vannet kommet ned i elva, ville flommen blitt enorm.

DEL

Det opplyser Norman Kjærvik i Statkraft til Tidens Krav.

tk.no omtalte flommen søndag. Fredag 25. november var det varslet store nedbørmengder og mildvær over store deler av Nordvestlandet. Ikke et uvanlig værvarsel for årstiden, men denne gangen ble det kanskje verre enn noen gang, og aller verst rammet uvær og flom Surnadal.

Dempet flomtoppen

– Statkraft var forberedt på denne situasjonen og stanset kraftproduksjonen i Trollheim kraftverk klokka 13.06 fredag for å forhindre at kraftproduksjonen økte flommen i vassdraget. Ved full drift går det 38 kubikkmeter vann gjennom turbinen i Trollheim hvert sekund, og dette vannet forhindret selskapet fra å ende opp i Surna elv under hele flomperioden. Det dempet flomtoppen nedover Surnadal i vesentlig grad, sier Kjærvik.

Vannføringen i Surna like nedstrøms Trollheim kraftverk var rundt midnatt fredag oppe i 410 kubikkmeter i sekundet, i morgentimene lørdag var vannføringen nede på 200 kubikkmeter i sekundet. Dette var en kort og hissig flom, med en veldig skarp og markert flomtopp rundt midnatt.

Nettstedet surna.no har omtale av flommen.

Kunne blitt katastrofe

Men i tillegg til disse vannmengdene, påpeker Kjærvik et annet stort poeng.

– Det er veldig viktig å påpeke er at Statkrafts kraftmagasin i Trollheimen tok mot enorme vannmengder i flomperioden og forhindret disse fra å ende i Surna. Utregninger i etterkant fra Statkraft viser at tilløpet inn i Follsjø og Gråsjø var på nærmere 300 kubikkmeter i sekundet. Dersom dette vannet hadde komme direkte i Surna ville vannføringa ved Trollheim kraftverk og i Surnadalsdalføret komme opp i over 700 kubikkmeter i sekundet, en enorm vannføring i Surna uansett hva en sammenlikner med, sier Kjærvik.

Om dette vannet hadde kommet ned dalen, ville konsekvensene blitt omfattende.

– Dette kunne endt i en større katastrofe for Surnadalsamfunnet, men ble forhindret fordi Statkraft hadde ledig kapasitet i kraftmagasinene i Trollheimen og fordi kraftproduksjonen i Trollheim kraftverk ble stanset til riktig tid, sier Kjærvik.

Livsviktig

Han mener dette viser hvor effektiv flomdemping et kraftmagasin med ledig kapasitet har. Det er en effekt som er innebygget i alle kraftverk med reguleringsmagasiner og som veldig ofte har vist seg å forhindre store flommer.

– Denne gangen fikk vi et godt eksempel på det her i Surnadal, men det har også skjedd tidligere andre steder. Dette er en kvalitet ved regulerbar vannkraft som mange overser, men som er livsviktig for mange lokalsamfunn, sier Kjærvik.

Artikkeltags