Advarer fortsatt mot rasfare – fikk ikke hentet ut omkommet i dag

Det er flakskred som oppstår på grunn av et nytt lag med nysnø oppå fra før tettpakket snø.

Det er flakskred som oppstår på grunn av et nytt lag med nysnø oppå fra før tettpakket snø. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

- Redningshelikopter har returnert til Florø grunnet værforholdene, melder politiet i Møre og Romsdal på Twitter. Dermed blir det ikke til at mannen som omkom i et snøskred på Brunstadhornet lørdag blir hentet ned søndag.

- Politiet har sammen med samvirkeaktørene tatt en vurdering på at det ikke er forsvarlig å sende inn skredgruppe i dag. Arbeidet vil bli tatt opp igjen i morgen. De pårørende er orientert om vurderingen, skriver politiet søndag ettermiddag.

Seks ras

I løpet av få timer lørdag ble det meldt om seks ulike ras på Sunnmøre. I det sjette gikk det galt, og en mann i 50-årene omkom. Politiet forberedte seg søndag morgen på å hente ut den forulykkede.

Det var i Romsdal at det var meldt størst rasfare lørdag, men det var på Sunnmøre at det virkelig tok løs. Her utløste turfølger en rekke skred.

Først i Grøtdalstindane, der to personer var på tur i området. De meldte selv fra om skredet, og det var ingen grunn til å tro at andre var i nærheten.

Deretter utløste et annet turfølge snøskred i Sandegga ved Austefjord. Allerede da advarte politiet mot skredfaren i distriktet.

Skårasalen i Hjørundfjorden var neste sted, før det kom melding om skred i Saudehornet i Ørsta. Også disse utløst av turfølger. Femte rasmelding kom fra Ystevasshornet, før det altså gikk galt da et ras ble utløst i Brunstadhornet.

Bratt terreng og skiftende vær

På grunn av været fikk man heller lørdag ikke hentet ut den forulykkede.

Les også: Én person tatt av snøskred i sunnmørsalpene, én hentet ut

– Det er en helhetsvurdering som gjorde at man ikke hentet ut vedkommende lørdag, fastslo operasjonsleder Kenneth Sætre søndag morgen.

Raset som krevde liv har gått i veldig bratt terreng, og i et område med svært skiftende vær.

– Det ser ok ut nå, men det snur fort, sa Sætre søndag morgen, og fortalte at det tidvis er vanskelige flyforhold i området. Men at man hadde håp om å komme seg inn i dag. Slik gikk det imidlertid ikke.

Rasene som har gått i Møre og Romsdal det siste døgnet er flakskred med stort skadepotensial. Nysnøen som kommer legger seg i et lagt på 10–20 centimeter, oppå tidligere tettpakket snø. Da skal det lite til å utløse disse.

– Vi skjønner at folk vil opp i fjellet når været er fint, men man bør tenke seg om, fastslår Sætre.

Artikkeltags