LOs sommerpatrulje avdekket mange brudd på Indre Nordmøre

Vaktbikkjer: Stian Velle (fra venstre), Mathilde Nyhammer, Isabel Trustrup, Kristian Tynes, Tove Regine Mork, Anita Sandvik, Siri Vik Bakken og Kristian Røvik Otterhals fra LOs sommerpatrulje, er nå på farten i Møre og Romsdal.

Vaktbikkjer: Stian Velle (fra venstre), Mathilde Nyhammer, Isabel Trustrup, Kristian Tynes, Tove Regine Mork, Anita Sandvik, Siri Vik Bakken og Kristian Røvik Otterhals fra LOs sommerpatrulje, er nå på farten i Møre og Romsdal.

– Nei, vi er ikke fornøyde med resultatet, sier faglig ungdomssekretær, Isabel Trustrup.

DEL

Sommertid. Det er ikke bare softis og bading og endeløse dorske dager. Det betyr sommerjobb for mange unge. Og når sommerjobbtiden begynner, da kommer vaktbikkjene fra LOs sommerpatrulje på arbeidsstedet for å undersøke om alt er på stell.

Det var det ikke på Indre Nordmøre. Ikke i år heller. 16 personer fra sommerpatruljen har i løpet av onsdagen fartet fra Sunndalsøra til Surnadal og videre til Nesset og Tingvoll. Til sammen 80 bedriftsbesøk.

Uten kontrakt og opplæring

– Nei. Vi er ikke fornøyde med resultatet, forteller Isabel Trustrup, - i år ble bruddprosenten på 20,8 prosent. Nesten det samme som ifjor da den lå på 21 prosent. Vi har møtt på flere ungdommer uten arbeidskontrakt og manglendeopplæring, og vi har informert om rettigheter og plikter da vi ser atdet er mange som er usikre på hva de har krav på.Mange av dem vi fikk intervjuet hadde fått god opplæring,arbeidskontrakt og trivdes godt på arbeidsplassen sin. Mendessverre er det mye å rydde opp i i bedriftene på Indre Nordmøre.

Trustrup forteller at en gjenganger er ungdoms manglende kunnskap om hva et verneombud er, og tilføyer at verneombudets rolle er helse, miljø- og sikkerhet.

– Denne rollen skal være valgt blant de ansatte, ikkesjefen, opplyser Trustrup.

– Hvilke brudd ble avdekket?

– For eksempel arbeidstidsbestemmelsene til arbeidstakere under 18 år.

– Som ikke skal overstige åtte timer i døgnet?

– Rettighetene til de under 18 år er litt annerledes enn hos de over 18. Ikke nattarbeid, ikke overtid, ikke mer enn sju og en halv time med pause.

– Hva gjør dere når der finner brudd?

– Vi informerer om rettighetene der og da, og spør om vi skal ta det videre med sjefen eller daglig leder. Eventuelt så blir det rapportering videre til Skatteetaten eller Arbeidstilsynet.

På vei til Kristiansund

I mer enn 30 år har LOs sommerpatrulje besøkt unge i sommerjobb, på deres respektive arbeidsplasser, for å sjekke at de har det bra. I år er over 600 tillitsvalgte på farten over hele landet, som vaktbikkjer. Har du en arbeidskontrakt? Får du lønn som avtalt? Sjefen behandler deg bra, vel?

Er du i sommerjobb, og lurer på noe? Da kan du ringe LOs sommerpatruljetelefon på 8 100 1999, eller send sms SP til 2030. Eventuelt: Er du i sommerjobb i Kristiansund ... ?

LOs sommerpatrulje kommer til byen i morgen, torsdag.

– Det er tydelig at Møre og Romsdal fortsatt har behov for LOssommerpatrulje, avslutter Trustrup.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken