Fokuserer på lukkede oppdrettsanlegg

I oktober er det klart for ny oppdrettskonferanse i Sunndal. Fra venstre Jelena Kolarevic, Åsa Espmark og Ingrid Lein fra Nofima, og Anne Gulla Hagen fra Sunndal Næringsselskap.

I oktober er det klart for ny oppdrettskonferanse i Sunndal. Fra venstre Jelena Kolarevic, Åsa Espmark og Ingrid Lein fra Nofima, og Anne Gulla Hagen fra Sunndal Næringsselskap. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lukkede oppdrettsanlegg blir fokus på årets oppdrettskonferanse i Sunndal 23. og 24. oktober.

DEL

Den første konferansen i regi av Nofima og Sunndal Næringsselskap ble arrangert for ti år siden. Da var temaet resirkulering i settefiskanlegg.

– Selv om utviklingen går fort, er kjernen imidlertid den samme. Det handler om resirkulering av vann i lukkede oppdrettssystemer og hvordan disse systemene best kan tilpasses fiskens behov, sier forsker Jelena Kolarevic i Nofima, som leder konferansen, i en pressemelding.

Flere tema

Tema i år er blant annet produksjon av laks i lukkede systemer i framtiden, erfaringer med semi-lukkede systemer i sjøen og helse og velferd hos postsmolt.

Blant dem som skal snakke på konferansen, finner vi både lakseprodusenter, utstyrsleverandører, myndigheter og forskere.

I tilknytning til konferansen er det også en egen utstilling, og i år er utstillingsarealet betydelig utvidet.

Stor interesse

Interessen for resirkuleringssystemer i akvakultur (RAS) og semi-lukkede systemer har økt betydelig siden den første konferansen i 2008. I 2010 etablerte Nofima forskingsfasiliteten «Nofima Centre for Recirculation in Aquaculture» (NCRA) på Sunndalsøra for å forske på resirkulering av vann i akvakultur.

I norsk lakseoppdrett har produksjon i lukkede systemer blitt utvidet til også å omfatte produksjon av postsmolt. Fra 2016 er det i Norge tillatt å produsere laks opp til markedsstørrelse i landbaserte anlegg.

Den forrige konferansen i 2016 samlet mer enn 250 deltakere fra 11 land.

Forskingsinstitutt

Nofima er et av Europas største næringsrettede forskingsinstitutt som driver forsking og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien. Nofima har hovedkontor i Tromsø, og forskingsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås. Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.

Artikkeltags