En hel fjellhammer raste ut i Sunndal - hyttefeltet var ikke truet

Jostein Bjørbekk ved en av de største steinene som endte sin ferd med bulder og brak langt ned i fjellsida, Her er det snakk om dimensjoner ...Alle foto: Jostein Bjørbekk

Jostein Bjørbekk ved en av de største steinene som endte sin ferd med bulder og brak langt ned i fjellsida, Her er det snakk om dimensjoner ...Alle foto: Jostein Bjørbekk

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Midt på dagen lørdag 1. juli gikk det et stort steinras like øst for Breibekken i Grødalen i Sunndal kommune. Upåaktet for de fleste, med unntak av de «innfødte» – hytteeierne i dalen.

DEL

– Vi var ute og gikk tur i dalen, – trolig var vi ved Alfheim da det gikk. Men vi verken hørte eller så at raset gikk. Peder Hagen derimot, sto på hyttetaket sitt og både hørte og så dette. Han fortalte om den dramatiske hendelsen da turfølget stakk innom noe senere på dagen, sier Jostein Bjørbekk.

Store som konteinere

Nylig var han oppe der raset gikk, og ble overrasket over omfanget. Det er nemlig alvorlige dimensjoner over steinblokkene som har rast ut.

Ei steinblokk på 70 til 100 meters lengde har sklidd ut. Denne har så brukket opp i mindre steiner. Eller «mindre steiner»; Bjørbekk anslår de største til å være på størrelse med de største konteinerne – 40-foterne ...

Det er to-tre slike store steinblokker som har kommet et godt stykke ned i lia.

Fjellparti sklei ut

– Jeg antar at det er et par hundre meter opp fra dalbunnen til der de nederste steinblokkene ligger, sier Bjørbekk, som legger til:

– Det kan se ut som det er et fjellparti som har ligget på et sva, og at dette partiet har sklidd ut og ned svaet. Det må selvsagt ha vært en sprekk i bakkant. Det er ganske utrolig at hele 70–100 meter har rast ut samtidig. Det er jo ingen ting som har presset på bakfra her, sier han.

Han var oppe i det samme området i fjor sommer, og klatret da trolig på den hammeren som nå har rast ut.

– Da var det overhodet ingen ting som fortalte meg at det var noe som var ustabilt her oppe, sier Bjørbekk.

Hyttene ikke truet

Det ligge hytter 3–400 meter ned i dalsida, på begge sider av der raset gikk, men ingen hytter var direkte truet av det enorme steinraset.

– Det har heller ikke vært liknende ras i området på minst et par generasjoner/mannsaldre, – trolig enda lengre siden, sier Bjørbekk.

– Men du behøver jo ikke være rakettforsker eller geolog for å se at det i deler av området er ustabilt, sier landskapsarkitekten.

Det er steinrøyser langs flere strekninger innover i Grødalen, og en ser at det er store steinblokker som ligger enkelte steder i lisidene og langs lifoten.

Disse store steinene har enten kommet ned fra fjellsidene eller så er de fraktet med isen fra siste istid eller har løsnet ut fra fjellsidene da isen trakk seg ut av dalen og sidepresset fra isen opphørte – for 8-9.000 år siden.

Flere ras?

Den geologiske tidsskalaen er utrolig lengre enn vår generasjonsskala.

– Så det er trolig ikke mulig å spå noe om når det kan komme et nytt ras i området, sier Bjørbekk.

Artikkeltags