Oppdaget at humlene dør ved treet i Sunndal

Massedød: Humlene ligger strødd på grusen under treet i barnehagen. Det synes Sunniva Jacobs Steinberg (til høyre) og Ingrid Utne er leit og mystisk.

Massedød: Humlene ligger strødd på grusen under treet i barnehagen. Det synes Sunniva Jacobs Steinberg (til høyre) og Ingrid Utne er leit og mystisk.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bekymrede barn fant mange døde humler under et tre i barnehagen. Det skapte engasjement.

DEL

[Aura Avis]: I Villabyen barnehage står det et stort, fint tre som blomstrer på denne tiden av året. Treet er av arten parklind, og er innført i mange norske byer og parker, også på Sunndalsøra.

Under treet har det i den senere tiden ligget svært mange døde humler, skriver Aura Avis. Hun som først ble klar over den unormale humledøden er fem år gamle Sunniva Jacobs Steinberg.

– Det har vært veldig mange døde humler rundt treet. Det er dumt at de dør når de er på blomsten, sier Sunniva, som også har tatt humlene i nærmere øyesyn, og synes de er myke og fine å ta på.

Sammen med venninnen Ingrid Utne på fire år, og de andre i barnehagen, er de svært opptatt av hva det er som er i ferd med å skje.

– Det er leit at de dør på treet, for de har en nyttig jobb å gjøre, sier Ingrid.

De to jentene har lurt på hva det er som gjør at humlene dør.

– Vi har snakket om dette, og ungene tar det litt forskjellig. Vi er opptatt av at de lærer om miljøvern, sier styrer Silje Alise Ness i Villabyen barnehage til Aura Avis.

På bakgrunn av humledøden har de bedt kommunen om å hogge ned treet, og de har sagt de skal skje så raskt de får det til.

– Nå lurer vi på hva som skjer med de andre parklindene i Sunndal. I sentrum er det mange av dem, sier Ragnhild Botten, som er pedagogisk leder i barnehagen.

Mange trær i sentrum

Parklind er en innført tresort i Norge. Den blomstrer sent på sommeren, og er et flott innslag i tettstedsparker. Dem er det mange av på Sunndalsøra.

– Det har vært plantet en god del parklind i Sunndal, men ikke de ti siste årene, sier arealplanlegger Berit Skjevling i Sunndal kommune.

Trærne er lett og se langs alle veiene på Øra.

– Jeg vil anslå at vi har mellom 50 og 100 parklindtrær på Sunndalsøra, sier Skjevling.

Hun forteller problematikken med parklind og humler ikke er ukjent, og at de tynner og beskjærer dem etter hvert.

Det ville imidlertid bli en stor og kostbar jobb å fjerne alle trærne fra sentrum.

Dør av sult

Humledød er velkjent på verdensbasis, og i enkelte land er de nær helt forsvunnet. Barnehagebarna har derfor lyst til å vite hva som egentlig har skjedd med humlene de finner på bakken under trærne.

Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) gir forklaringen til Aura Avis.

– Tidligere trodde man det var gift i nektaren, men den rådende teorien nå er at de sulter i hjel, sier Ødegaard.

Det viser seg at duften fra trærne trekker så enormt på humlene at de ikke kommer seg bort fra dem.

– Parklind har ingen nektar i seg, ser det ut til, men lukten holder dem der til de svimer av på grunn av sult, og faller på bakken. Der dør de som fluer, sier Ødegaard.

Situasjonen er likevel ikke helsvart. Parklindene er blant de siste som blomstrer om sommeren.

– Dette er et tidspunkt da mange humler likevel skal dø, så det er muligens ikke så dramatisk som det ser ut, sier Øydegaard, som anbefaler at parklind fases ut, og ikke plantes mer i våre parker.

Artikkeltags