Hydro kutter 2.200 ansatte

Av
DEL

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro varsler kutt av 2.200 ansatte innen 2023. Det er ikke kjent hvor mange som rammes i Norge.

Totalt rundt 2.200 ansatte kommer til å miste jobben fram til 2023 sammenlignet med 2018-nivået, skriver Dagens Næringsliv.

– Fra dag én har jeg vært tydelig: Inntjeningen har rett og slett vært for lav, sa konsernsjef Hilde Merete Aasheim på starten av Hydros investordag tirsdag.

Hvor mange som vil miste jobben i Norge, er fortsatt ikke klart, men Hydros finansdirektør Pål Kildemo varsler at både administrasjonen på Vækerø og Hydros valseverk i Holmestrand og på Karmøy kommer til å miste ansatte.

Det skal kuttes 1.200 ansatte ved anlegg for såkalt ekstruderte produkter. Ett av disse ligger på Magnor i Hedmark, men det er ingen konkrete planer for dette anlegget, opplyser informasjonsdirektør Halvor Molland til NTB.

Pressverket på Magnor har rundt 100 ansatte.

– Bevare arbeidsplassene

– Vi må gjennom dette for å bevare resten av arbeidsplassene, sier Hydros toppsjef Aasheim.

Totaltallet på 2.200 inkluderer den varslede nedbemanningen på 735 personer ved Hydros valseverk i Tyskland og Norge.

Under Hydros investordag sa Aasheim at selskapet må bedre de økonomiske resultatene med kostnadskutt og omstillinger, og hun varslet kraftige endringer.

Ifølge DN lovet Aasheim totalt 7,3 milliarder kroner i økte driftsresultater de neste fem årene gjennom kutt og harde prioriteringer.

Resultater, ikke vekst

Konsernsjefen la overfor investorene vekt på at Hydro ikke lenger skal prøve å vokse videre, men bedre de økonomiske resultatene med kostnadskutt og omstillinger.

Hydro-aksjen faller på Oslo Børs tirsdag ettermiddag. Ved 15-tiden omsettes den for 32,95 kroner, en nedgang på 1,6 prosent fra åpningskursen.

Det siste året har aksjekursen falt rundt 30 prosent, mens utviklingen den siste måneden har vært 20 prosent i positiv retning.

Sunndal

Også Hydro Sunndal skal etter planene ha færre ansatte i framtida. Fabrikksjefen Roar Ørsund sa i et intervju med Fossenes Rike i sommer at han tror det vil være 10–15 prosent færre ansatte ved Hydro Sunndals aluverk på Sunndalsøra om 10–20 år enn det er i dag. Det vil i praksis bety at fabrikken alene vil ha rundt 600 ansatte.

– Litt av utfordringen vår er at det er store magnetfelt i elektrolysen. Å få automatisk utstyr til å fungere i slike magnetfelt er en stor utfordring. Det kan være en av hindringene vi ser i denne industrien for å digitalisere og automatisere mer enn det vi allerede har gjort. Vi er veldig effektive i dag, men alle våre konkurrenter jobber med å bli bedre. Vi må bare sørge for å ligge i forkant av alle andre. Det vil bli stilt større krav til våre fagarbeidere i framtida, der det kanskje i framtida blir vanlig å ha både to eller tre fagbrev, sa Ørsund.

Artikkeltags