Ingvild er sjette norske kvinne som har gått Seven Summits: – Denne siste var skuffende lett

OSEANIA: Søndag sto Ingvild Settemsdal på toppen av Mount Kosciuszko i Australia. Kun ni andre nordmenn har gjennomført Seven Summits. – Mitt mål er ikke nådd før jeg har vært på Puncak Jaya i Ny-Guinea, sier Settemsdal. ALLE FOTO: PRIVAT

OSEANIA: Søndag sto Ingvild Settemsdal på toppen av Mount Kosciuszko i Australia. Kun ni andre nordmenn har gjennomført Seven Summits. – Mitt mål er ikke nådd før jeg har vært på Puncak Jaya i Ny-Guinea, sier Settemsdal. ALLE FOTO: PRIVAT

Artikkelen er over 1 år gammel

Klokka 01.30 søndag 14. januar sto Ingvild Settemsdal på Australias høyeste fjell Mount Kosciuszko. Det gjorde henne til sjette norske kvinne som har gått Seven Summits.

DEL

Seven Summits består av de sju høyeste toppene på jordens sju kontinenter. Lista finnes i to utgaver; Basslista og Messnerlista.

Den første innbefatter Mount Kosciuszko som er 2.228 meter over havet og ligger i Australia. På Messnerlista er dette erstattet av Puncak Jaya i Ny-Guinea, som er 4.884 meter.

– Målet mitt er å komme på Puncak Jaya, men jeg vet ikke når det blir, sier Ingvild Settemsdal.

Har klart Seven Summits

Spontantur

Til daglig jobber hun som feltingeniør utenfor kysten av Angola. Turnusen er seks uker på og seks uker av.

– Jeg har vært litt syk, men så kviknet jeg til og begynte å bli litt rastløs, sier Settemsdal som fant ut at hun måtte handle raskt om hun skulle komme seg på tur i denne friperioden.

– Jeg bestilte billett til Australia 30 timer før jeg dro, sier hun.

Avreisen skjedde forrige torsdag. Søndag sto hun altså på toppen av Mount Kosciuszko.

– Jeg hadde gjort dårlig research og trodde at det gikk buss. Det gjorde det ikke, men jeg fikk heldigvis sitte på med noen, sier Ingvild.

Selve turen opp til toppen gikk fort unna, selv om været var dårlig og det snødde på toppen.

– Jeg brukte tre og en halv time opp og ned igjen. Det var skuffende lett, sier Settemsdal.

Fredag er hun tilbake i Norge, og allerede mandag reiser hun til Angola for en ny arbeidsperiode.

– Imponerende

Olav Storli Ulvund fra Rindal har vært på flere høye fjell enn de fleste. I 1996 nådde han toppen av Mount Everest og sju år før det var han på Nord-Amerikas høyeste topp Denali.

– Det Ingvild Settemsdal har gjort, er en fenomenal prestasjon. Det er rett og slett imponerende, sier Ulvund.

Seven Summits

  1. Seven Summits (er de høyeste fjelltoppene på hvert av de syv kontinenter.
  2. Ideen om denne utfordringen ble første gang lansert av den amerikanske klatreren Richard Bass på 1980-tallet. Bass fullførte utfordringen som første person i verden 30. april 1985. Mer enn 350 personer har fullført utfordringen.
  3. Den første listen som ble satt opp av Bass (Bass- eller Kosciuszko-listen) velger å la den høyeste fastlandstoppen i Australia , Mount Kosciuszko (2.228 moh) representere det høyeste punkt på det australske kontinentet.
  4. Reinhold Messner satte opp en annen liste (Messner- eller Carstensz-listen) hvor han byttet ut Mount Kosciuszko med Ny Guineas Puncak Jaya (Carstensz Pyramid) (4.884 moh)
  5. Ingvild Settemsdal er den 13. fra Norge som har gjennomført Seven Summits. De andre er  Ralph Høibakk (24. mai 1991), Arne Næss jr. (15. januar 1994), Cecilie Skog (14. februar 2006), Randi Skaug (31. desember 2007), Tore Sunde-Rasmussen (14. desember 2008), Sissel Sannæs Smaller (25. mai 2010),  Christian Eide (19. mai 2013), Trond Eilertsen (19. mai 2013), Torkjel Ustgård Hurtig (13. desember 2017), Siv Eli Harstad (4. januar 2018), Vibeke Andrea Sefland (6. januar 2018), Tommy Steinsland (6. januar 2018) og Ingvild Marie Settemsdal (14. januar 2018).

Kilde: Ekspedisjonsnettstedet pizpalu.no


Ifølge redaktør Gunhild Soldal i magasinet UTE, er det nå mange som har Seven Summits som prosjekt.

– Det er noe spesielt å nå det høyeste fjellet på hvert kontinent, sier Soldal som mener Settemsdal har stor mental styrke.

Hun satt i juryen da Settemsdal i fjor høst vant rookieklassen som Årets eventyrer.

I begrunnelsen pekes det spesielt på at Settemsdal som første nordmann nådde toppen av Mount Everest og Lhotse, som er verdens fjerde høyeste fjell, i løpet av bare to dager.

Tilfeldig

Ifølge Settemsdal selv var det tilfeldig at hun fattet interesse for de høyeste toppene i verden.

– I 2012 var det en gjeng fra Kristiansund som skulle til Kilimanjaro, og jeg slengte meg mer eller mindre med, sa hun i et intervju i juni i fjor.

Bare åtte dager etter at hun nådde toppen av Mount Everest 22. mai, reiste hun til Nord-Amerika. 22. juni sto hun sammen med Anita Løvli på toppen av Denali, som med sine 6.190 moh. er kontinentets høyeste fjell.

Sunndals-jente vant rookieklassen som Årets eventyrer

På god vei mot The Seven Summits

Til topps på Mount Everest

I mai sto hun på toppen av Mount Everest, nå har Ingvild nådd nok et høyt mål

Artikkeltags