Tiårsflom i Driva

Vannføringen i Driva er fredag på litt over 700 kubikkmeter i sekundet, noe som tilsvarer tiårsflom.

Vannføringen i Driva er fredag på litt over 700 kubikkmeter i sekundet, noe som tilsvarer tiårsflom. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) har satt flomfarenivået til gult i Møre og Romsdal og Trøndelag. Stigende temperaturer og mulighet for regn vil føre til stor snøsmelting. Dette vil gjelde alle områder hvor det fortsatt ligger snø.

Elva Driva, som går gjennom Sunndal, var fredag flomstor og hadde fredag formiddag en vannføring på litt over 700 kubikkmeter i sekundet. 725 kubikkmeter tilsvarer tiårsflom. Vannstanden var 5,5 meter. To dager tidligere var den 3,5 meter.

Ordfører Ståle Refstie opplyste at kommunen var i beredskap og sto klare hvis det skulle oppstå fare for skader.

– I 2010 var vannstanden over 1.000 kubikk i sekundet. Da oppsto det noe flomskader, men heller ikke da var det snakk om store skader. Slik vi vurderer situasjonen nå er det langt unna en krise. Nå er det meldt fint vært i helga. Det vi frykter mest er varme og regn samtidig. Det ser ikke ut til å bli nedbør i helga, sa Refstie til avisa Driva.

Værprognosene for fredag var gunstige. Ordføreren hadde derfor godt håp om at det verste skulle være over for denne gang.

Utpå fredagen fikk ordføreren erfare at han fikk rett, vannstanden hadde gått noe ned og det var kontroll på situasjonen.

Forsikring

Forsikringsselskapene, spesielt på Østlandet, har allerede fått flere meldinger om flomskader, og ber folk flytte biler, campingvogner og dyre gjenstander.

– Vi følger utviklingen tett og har allerede mottatt de første telefonene om flomskader. Vi har satt skadeapparatet i beredskap for å kunne håndtere et stort antall henvendelser om nødvendig, sier skadesjef Inge Oksvik i forsikringsselskapet If til NTB.

 Alle bes nå å gjøre det de kan for å minimere risikoen for skader.

– Dersom det er fare for at vann kan trenge inn i boligen, flytt gjenstander og verdisaker opp i etasjene. Tenk også over om biler og campingvogner bør settes i trygghet et annet sted. Dersom du står i parkeringsgarasje som kan bli full av vann, flytt bilen før det er for sent, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Samtidig melder SpareBank 1 Forsikring at det har vært unormalt kaldt mange steder i vinter, og at de venter å få inn mange skader som skyldes frost og snøsmelting utover sommeren. I begynnelsen av mai er det meldt flere frostskader for 2018 enn i 2015, 2016 og 2017 til sammen.

– Frost er én årsak, men det er slitasje og gamle rør og vannsystemer som har forårsaket flest vannskader de siste årene, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Rødt nivå på Østlandet

NVE varsler om flom på rødt nivå i øvre deler av Oppland og Buskerud og deler av Hedmark fra lørdag morgen. 

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, rødt nivå gjelder lokalt for mindre elver som drenerer områder med snø. For Glomma og Gudbrandsdalslågen varsles oransje nivå, heter det i fredagens flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Konsekvensen av flommen kan bli stengte veier og bruer, og omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på både bebyggelse og infrastruktur.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken