Ble kåret til Årets fjellrev

Prisen til Anders Hovde ble utdelt under årets Gjæra Gjøra på lørdag av Tommy Fossum (til høyre). Foto: Gjæra Gjøra

Prisen til Anders Hovde ble utdelt under årets Gjæra Gjøra på lørdag av Tommy Fossum (til høyre). Foto: Gjæra Gjøra

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Anders Hovde ble kåret til Årets fjellrev under festivalen Gjæra Gjøra.

DEL

Prisen ble utdelt under årets Gjæra Gjøra på lørdag.

Hovde fikk prisen for sin utrettelige innsats for sin kjærlighet, engasjement og fortellerglede om fjellgårdene i Øvre Sunndal, Åmotan og Sunndalsfjella.

Her er begrunnelsen:
Årets fjellrev har et lidenskapelig forhold til fjellene våre - og spesielt til øverbøgda og fjellgårdene.

Han gled fort inn blant mange sunndalinger etter at han møtte flere på skole på Gjermundsnes. Han kom til Hjell som dreng - og forelska seg etter hvert i både fjella og ei jente fra fjellgardene. Dette var 50 år siden.

Siden den gang har både han og kona bodd flere steder, men siden tidlig på 70-tallet har de stort sett bodd i Molde.

Men på Jenstad har de to hatt brudeloftet sitt siden de giftet seg for snart 50 år siden. Her har det alltid vært oppredd seng til de to.

For noen år siden kunne han gå av og bli pensjonist på heltid som sivilagronom. Det fikk han ikke lov til, fordi da visste fruen at hun ville ha sittet i Molde med stort hus og hage, mens han har vært på Jenstad hele tiden. Så han fikk pensjonere seg i 50 prosent til hun også nådde pensjonsalderen.

Da gjorde de noe som kanskje ikke så mange pensjonsiter tørr: Bygge seg nytt hus.

I 2011 flytte de inn i eget hus på Jenstad. Siden har han vært et stort aktivum i øverbølgda og spesielt rundt Åmotan og Jenstad. Han er utrolig interessert i planter, geologi, fugler og dyr. Han er interessert i bureisningsprosjekter; fra myr til dyrkamark. Han framstiller perikumekstrakt, slik ekstrakt har vært brukt i folkemedisinen, og man mente at planten hadde både smertestillende, søvnforbedrende og beroligende effekt.
Han er dessuten glad i å fortelle - og utpreget sosial.

Han er derimot håpløs å ha med seg på handling i Molde eller Trondheim. Blir han for lenge bort fra øverbøgda og Jenstad, så blir han rastløs og urolig. Han trives best i skogen, og dagen er mislykket om han ikke har hatt et prosjekt eller to. Han liker å bruke seg - og at det skal merkes litt i kroppen etter en dag.

Denne karen, som er oppvokst på Åfarnes i Romsdal,  er kanskje mest kjent for folk folk flest i Sunndal som en blid, omgjengelig og kunnskapsrik kar som driver med tjærebrenning. Han er dessuten mye brukt som guide og han guider også for det nye selskapet Visit Waterfalls.

Et utsagn i en tale til denne karen på en rund dag sier kanskje mye om årets fjellrev:  - Hvis han hadde vært konge så hadde slottet ligget på Jenstad, og hvis kongen hadde reell makt så hadde det ikke vært krig i verden!
 

Artikkeltags