Aksjonerer for å få beholde asylsøkermottaket

Hege Lauritzen (t.v.), Kim Andre Rønningen, Hanna Wergeni, Torger Reiten, Sigurd Bråten Gravem og Gideon Steinberg er alle delaktige i aksjonen «Gje meg handa di, ven».

Hege Lauritzen (t.v.), Kim Andre Rønningen, Hanna Wergeni, Torger Reiten, Sigurd Bråten Gravem og Gideon Steinberg er alle delaktige i aksjonen «Gje meg handa di, ven».

Artikkelen er over 2 år gammel

Gjennom aksjonen «Gje meg handa di, ven» vil man kjempe for å beholde Sunndal asylsøkermottak.

DEL

Aksjonen skal sette varmerekord 8. oktober, fastslår aksjonen i en pressemelding tirsdag. Og da er det snakk om menneskelig varme på stedet som ellers ofte er kjent for å ha Norges høyeste temperaturer.

– Mange har reagert med sjokk og vantro på nedleggelsen av asylsøkermottaket på Sunndalsøra, skriver Eva B. Gikling og Lina Engelsrud i aksjonskomiteen i pressemeldingen, og nå håper de og flere ildsjeler å samle hele lokalsamfunnet til en storstilt markering.

– Våre naboer

Aksjonen begynte, som så mange ting i disse dager, på Facebook.

Kjersti Ramsøy-Halle uttrykte sin frustrasjon og maktesløshet over nyheten om nedleggelse og ville vite om flere hadde lyst til å gjøre noe konkret med saken.

– Jeg satt apatisk i bil hjem fra Molde. Nyhetene begynte å synke inn, at dette faktisk skjer. Så kjente jeg mer og mer på en følelse av at vi må da gjøre noe! Vi må, om ikke annet, protestere. Det er våre naboer det snakk om. Det er mennesker, sier Kjersti engasjert.

Ballen begynte å rulle, plutselig var en aksjonskomité formet og en idé tok form. Arrangementet den 8. oktober vil ha noe for enhver.

– Så mange mennesker trenger asyl

Fra klokka 16.30 blir det matservering i Støgu, med retter fra alle verdenshjørner. En time senere braker det løs på trappa til kulturhuset med en kulturell mønstring med støtte til mottaket. Her blir det musikk, diktlesing, appeller og dans, før det hele avrundes med å følge beboerne på mottaket hjem i fakkeltog.

– «Gje me handa di, ven» blir ei fin markering. Det blir tid for å vise at vi bryr oss. Selv om vi kanskje snakker for døve ører i UDI og regjeringen, så har vi likevel en mulighet for å vise at vi bryr oss! Og kanskje handler vår markering like mye om alle mottakene som legges ned. Så mange mennesker trenger asyl, så mange mennesker er helt avhengig av at vi, som bor i et av verdens rikeste land, åpner døra, strekker ut ei hånd og ønsker de varmt velkommen. Ikke det motsatte.

Lokalsamfunnet ikke hørt

Blant dem som skal bidra på scenen, finner man et knippe lokale aktører. Noen av disse var samlet tirsdag.

– Det er vondt at denne avgjørelsen er tatt uten at noen har hørt på dem som bor på mottaket, som trives der, og har fått et forhold til både dem som jobber der og folket på skolen. Avgjørelsen er bare tatt av noen i Oslo, uten å høre med verken beboere, ansatte eller lokalsamfunnet, og det er helt feil, konkluderer Gideon Steinberg.

– Vi føler jo at vi som bor her ikke har noe vi skulle sagt, skyter tidligere «The Voice»-deltaker Kim André Rønningen inn.

– Men gjennom denne markeringen skal vi si hva vi mener, svarer Gideon.

Kan følges på Facebook

– Det hele virker også lett ironisk når man tenker tilbake på alle oppslagene de siste årene om folk og nærmiljø som ikke vil ha mottak i nærheten. Her har vi derimot investert i og opparbeidet en enorm kompetanse, bare for at den skal bli stengt ned selv om lokalsamfunnet ønsker å ha mottaket, reflekterer Torgeir Reiten, nylig hjemvendt skuespiller.

Komiteen har også opprettet en underskriftskampanje på nett, som de oppfordrer folk til å signere og dele.

Det vil i tillegg bli mulighet til å signere denne i papirformat, både før og under arrangementet, for dem som ikke er på nett.

– Vi oppfordrer imidlertid alle som kan å følge oss på Facebook, hvor vi vil legge ut nyheter og informasjon om arrangementet og kampanjen fortløpende, sier aksjonskomiteen.

Den viktigste rekorden

Arrangementet er ikke partipolitiske og er dratt i gang på ren idealisme, men for å lande det hele er man avhengig av bidragsytere, både i kroner og øre, donerte varer og mannskapstimer.

– Jeg håper og tror at sunndalingen kommer på Øratorget den 8. oktober. Dette blir en veldig fin ettermiddag og kveld. Og dersom andre har lyst til å bidra, med kake, en pengeslant, vafler eller andre ting – ta for all del kontakt! Sunndalingene har samlet inn store summer til både Barnekreftforeningen og barneavdelingen på St. Olavs. Nå kan vi igjen vise vår raushet, oppfordrer Kjersti Ramsøy-Halle.

– Som Edel Hoem sa: vi har utallige varmerekorder i dalen vår. Søndag 8. oktober setter vi den viktigste varmerekorden!

Artikkeltags