Gå til sidens hovedinnhold

Store steinblokker kan rase

Artikkelen er over 7 år gammel

En geolog fra Trondheim har nå vært oppe i helikopter og ingen slipper inn i rasområdet Se video.

De 325 innbyggerne i Todalen er i øyeblikket helt isolert.

Ingen slipper inn i rasområdet og det vil bli gjort nye undersøkelser torsdag.

Dette betyr blant annet at strømmen ikke kommer tilbake med det første.

Rundt klokka 10 onsdag formiddag gikk det et stort steinras mellom Svinviktunnelen og Todalen på fylkesvei 671 i Surnadal. Politi, ambulanse og brannvesen rykket ut til rasstedet. Ingen ting tyder på at noen er tatt av raset, men politiet vil foreløpig ikke utelukke det.

– Vi har fått flere meldinger fra folk som har sett raset, men så langt ingen indikasjoner på at noen personer er tatt, sier operasjonsleder Finn-Tore Pettersen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Fortsatt rasfare

Sjefsingeniør Ivar Hol i Statens vegvesen Region midt har nå fått informaasjon fra geolog Stig Lillevik, som har vært på befaring med helikopter nå i ettermiddag.

– Geologen har sagt at raset er rundt 50 meter bredt og at det ligger store steinblokker vi må få løsnet før vi kan starte arbeidet der. Vi er rett og slett usikre på om det er fare for at disse steinblokkene kan rase av seg selv, sier Hoel.

Raset har tatt med seg mye av fylkesvei 671 ut i fjorden. Det vil ta lang tid før de kan få bygget opp veien igjen.

Raset gikk mellom de to bekkene Ytter Drivå og Inner Drivå, se nøyaktig plassering på kartet til høyre.

Les også: Bilene må bli i Todalen

Geolog har undersøkt raset fra helikopter

Det har regnet kraftig i området. Politiet frykter nå for flere ras i den bratte fjellskråningen, og ingen slipper inn i området, heller ikke pressen. Derfor er nå Svinviktunnelen stengt.

– Raset dekker et stort område. Det er 800 meter langt og går helt ned til sjøen. Ved fylkesveien er det mellom 80 og 100 meter bredt. Raset har tatt med seg store deler av veien ut i sjøen, sier Gunnar Bøe befalsvakt ved teknisk etat i Surnadal kommune til Tidens Krav.

– Geologen sier at deler av ei stor myr på toppen har begynt å gli nedover fjellsida på grunn av de store lokale nedbørsmengdene. Deler av myra har løsnet og har rent ned mellom fjellene og vegetasjonen. Alt oppe på toppen har løsnet og steiner, trær og alt av vegetasjon har rast nedover, sier Hoel

Midlertidig vei

De 325 menneskene som bor i Todalen er nå innestengt. Eneste vei ut er med båt.

Hoel forteller at løsningen vil bli en midlertidig vei for befolkningen.

– Det er et omfattende ras og arbeidet vil ta tid. Vi må få laget en midlertidig vei og vil kontakte en entrepenør, som vil sprenge ut en vei for oss, sier han.

Men han kan ikke si når dette arbeidet vil starte.

– Vi må ha klatrere og kapable folk til arbeidet med raset og det vil settes igang så snart disse er ledige, sier Hoel.

Strømløse

Steinraset tok også kraftlinjene i området, det har ført til brudd på kraftlinja mellom Surnadal og Sunndal, og linja som går inn til Todalen.

– Trolig er hele Todalen uten både strøm og telefonforbindelse. Kommuneledelsen jobber nå med å forberede ulike tiltak. Det gjelder både fast båtforbindelse og utplassering av satellitt-telefoner og strømaggregat, sier Gunnar Bøe.

Han forteller at politiet har vært ut i båt for å se på raset, og at flere båter har vært ute i fjorden uten å se noen i vannet.

Har gått flere ras før

Sjefingeniør Ivar Hoel opplyser at det også tidligere har gått en del ras i området, og at dette var grunnen til at Svinviktunnelen i sin tid ble bygget.

- Vi har opplysninger fra folk på stedet om at 40-50 meter av veien er tatt av raset. En geolog er på vei til stedet i helikopter. Helikopteret ble holdt igjen i Trondheim på grunn av været, men straks det letner vil de fly til området. Da vil vi vite mer om skadeomfang og om når det vil bli trygt å ta seg in i området, sier Hol.

Hol sier de store nedbørsmengdene er den sannsynlige årsaken til raset. Det er hovedsakelig steinmasser som har rast.

Strøm og bredbånd borte

Det er 220 nettkunder som er berørt, i tillegg til Svorka sine bredbåndskunder.

– Svorka venter på klarering til å dra inn i rasområdet for å kartlegge skadene, og starte på arbeidet med å få strømmen tilbake i området. Vi kan foreløpig ikke indikere tidspunkt når strømmen vil være tilbake, sier Halvard Fjeldvær, administrerende direktør i Svorka Energi.

TIPS OSSTLF: 06501 Epost: redaksjonen SMS/MMS: TKMMS til 2005

Kommentarer til denne saken