Mandag kveld gikk startskuddet for en lang rekke julekonserter i Kristiansund. Først ut var Hanne Krogh med «gutta sine». Krogh syntes det var stas å få lov til å opptre i Nordlandet kirke for første gang, særlig siden det var 100 års jubileum.

Nordlandet kirke var fylt til randen lenge før konsertstart, og det var et forventningsfullt publikum som fikk valuta for pengene. Hanne Krogh serverte mange nostalgiske barndomsminner både i form av historier og sanger. Hun vekslet mellom å holde den røde tråden, nesten som en konferansier, med historiefortelling, og å synge velkjente juleviser. Selvsagt fikk publikum også høre "Sonjas sang til julestjernen".

De musikalske høydene

De tre tenorene sto for de musikalske høydene, med sine briliante stemmer. Det var også rom for litt spøk og lekenhet, men først og fremst var det en stemningsfull konsert med litt alvor.

Hanne Krogh er en av ytterst få som kan synge "Nordnorsk julesalme" og komme godt ut av det. Hun greier å fange nerven som er så viktig for den sangen på en vakker måte. Like heldig var det ikke med Maria Menas "Home for Christmas", men hun skal ha for å være så sporty at hun tar med en relativt ny sang inn i julerepertoaret sitt.

Krogh snakket om hva adventstiden er for henne. At det er å gjenta det man har gjort før, det samme som i fjor. Og å lengte tilbake til den tiden da ikke alle valgene var tatt.

Stemmeprakt

I starten savnet man litt glimt i øyet hos tenorene, men det kom til gangs utover i konserten. De lekne øyeblikkene musikerne imellom fungerer ikke optimalt alltid, men er med på å beholde den rolige og litt salige stemningen konserten bærer preg av. Her skal det være rom for ettertanke.

Tenorene ble kraftig applaudert for sin stemmeprakt, og det var vel fortjent. De fikk alle tre hatt sine minutter i glansen som solister, tett backet av Koriosa under ledelse av Elin Persson.

Hanne Krogh snakket om hvordan alt vises så mye bedre i julen, at mange kanskje har en jul med litt mørkere farge, i dette samfunnet hvor vi alle skal være så lykkelige. Dette ble etterfulgt av «You'll never walk alone» med Marius Roth Christensen, og var nok for mange en sterk gåsehudopp­levelse.

Man merker at det er flinkt. Det er en velregissert konsert, hvor alle gjør det de er best på og har gjort så mange ganger før. Men alt er nedpå jorda. Man føler at man får kontakt. Man føler at Krogh snakker til seg. En hyggelig førjulsopplevelse hvor man fikk lov til å roe ned og bare nyte.

Lokale stjerner

Mot slutten, etter glansnummeret «O helga natt», kom Kristiansund Soul Children opp på scenen. Linnea Øien Aandahl og Ella Kvalvik var stødige og sjarmerende solister på «En krybbe er vugget».

Sophie Amalie Strøm og Astrid Røkkum-Neergård har stemmer som går fint sammen og de sang nydelige «Adventsnatt».