Statens vegvesen gjennomførte kontroller - og delte ut beltegebyr

I forrige uke kontrollerte Statens vegvesen 109 busspassasjerer i Møre og Romsdal. Ikke belte på? Da vanker det bot på 1.500 kroner.

I forrige uke kontrollerte Statens vegvesen 109 busspassasjerer i Møre og Romsdal. Ikke belte på? Da vanker det bot på 1.500 kroner. Foto:

– Vi er veldig fornøyde med at de fleste av de kontrollerte busspassasjerene hadde festet på seg beltet.

DEL

I forrige uke kontrollerte Statens vegvesen 1.325 busspassasjerer i Midt-Norge. I løpet av kontrolluken ble det utstedt 53 gebyr til passasjerer som ikke brukte belte i bussen, melder Statens vegvesen i en pressemelding.

– Vi er veldig fornøyde med at de fleste av de kontrollerte busspassasjerene hadde festet på seg beltet. Det er også svært gledelig at alle de 74 bussjåførene vi sjekket hadde på seg sikkerhetsbeltet, sier Annette Henden i Statens vegvesen Region midt.

Møre og Romsdal
Antall kontrollerte: 109
Antall gebyr: 10

Trøndelag:
Antall kontrollerte: 1.216
Antall gebyr: 43

Stor bot

Statens vegvesen opplyser om at de har skjerpet kontrollen av beltebruk i buss de siste årene, med faste kampanjeuker om våren og høsten. Kontrollene foregår derimot hele året, og gebyret for å ikke feste beltet på bussen er 1.500 kroner.

– Når vi går om bord i bussene bruker vi å gjøre alle oppmerksomme på at om de ikke bruker beltet i bussen, kan man ikke bare skade seg selv men også medpassasjerene sine om det skulle skje en trafikkulykke. Mange får seg en aha-opplevelse av det. Vi har få bussulykker, men når de først forekommer er skadepotensialet stort. Flere av de som har mistet livet i bussulykker de siste årene kunne overlevd dersom de hadde brukt belte, og det er det viktig for oss å informere om når vi er ute og kontrollerer, sier Henden.

Kontroller i hele landet

I Statens vegvesens pressemelding heter det at totalt 18.166 busspassasjerer i hele landet ble kontrollert i løpet av forrige uke. Av disse satt 1.230 usikret, og 661 ble ilagt gebyr for manglende beltebruk. De resterende 569 ble ikke ilagt gebyr på grunn av usikker observasjon.

Det var busser i klasse 3 (som bare har sitteplasser og belte til alle sitteplassene) og klasse 2 (som har belte til alle sine sitteplasser, men også godkjente ståplasser) som ble kontrollert. Passasjerene er pålagt å feste beltet dersom de sitter på en sitteplass med belte.

Artikkeltags