Søppel gir arbeidsplasser

Hans Olav Øverland (fra venstre), Bjørn Tore Richmond, Per Ove Eriksen, Jan Ovid Marsteen, Randi Bolsø og Bård Inge Kongsvik er på plass. Men Retura håper på ytterligere ansettelser de neste årene.

Hans Olav Øverland (fra venstre), Bjørn Tore Richmond, Per Ove Eriksen, Jan Ovid Marsteen, Randi Bolsø og Bård Inge Kongsvik er på plass. Men Retura håper på ytterligere ansettelser de neste årene.

Artikkelen er over 10 år gammel

Ordføreren åpnet Returas nye avfallsanlegg på Husøya i dag.

DEL

AV ERIC B. UTHEIM

Avfallshåndteringsselskapet Retura Nordvest startet i dag offisielt opp på Husøya i Frei. Retura er et franchisekonsern med forgreninger over hele Norge. Nordvest-avdelingen skal dekke franchiseområdet Nordmøre og Romsdal.

Selskapet eies av Trondheim renholdsverk og Wilhelmsen og sønner. Sistnevnte er et datterselskap av Kolo veidekke.

Gjenvinner nesten alt

– Vi gjenvinner hele 97 prosent av avfallet. Kun noen få prosent av det vi tar i mot blir deponert. Ja, til og med selve anlegget er resirkulert, sier daglig leder Erik Erlien i Retura Nordvest, og peker mot det gamle sildebingene. Det gamle fiskemottaket på husøya i Frei er gjort om til et av kun to-tre innendørs avfallsmottak i landet.

– Naboene trenger ikke bekymre seg for lukt og at vinden skal spre avfall, sier salgssjef Per Inge Engan.

Skal ha 30% innen 2010

– Vi satser på å ha 10-12 årsverk ansatt her ved hovedbasen i Kristiansund i løpet av et par-tre år. Målet er 30 prosent markedsandel ved utgangen av 2009, sier Engan. Selskapet planlegger også en avdeling i Molde, og et nytt tankanlegg på Frei.

Selskapet sier at de allerede har tatt 10-15 prosent av markedet på Nordmøre, selv om de åpnet først i går. Industrimarkedet på Nordmøre har vært dominert av Veolia, som har hatt vel 80 prosent, mens Sar har vært nest største aktør

– Vår salgsavdeling startet å jobbe mot markedet allerede i februar i fjor, sier Engan.

Alt fra kiosken på hjørnet til oljeindustrien

– Vi skal ta i mot avfall fra både de store industrikundene, og fra kiosken på hjørnet. Vi skal ta i mot alle typer avfall, fra trevirke og papir til farlig avfall.

Daglig leder Erlien forteller at veksten i industrien i Kristiansund-området har vært den største trekkfaktoren.

– Det er klart at den store aktiviteten i oljenæringen, den maritime næringen og de mange leverandørene til disse to næringene i Kristiansund-området er en viktig faktor bak vår etablering her. Vi skal gi både gode priser og en miljøgaranti. Og tilbakemeldingene fra kundene har vært bra.

Kan ta imot 30.000 tonn hvert år

– Vi har konsesjon på 30.000 tonn i året. Vi leverer avfallsløsninger til kundene på arbeidsplassen, slik at søppelet havner dit det skal på mest effektive måte. Så gjenvinner og oppbevarer vi avfallet for dem. Våre sjåfører bringer avfallet hit til Husøya.

Ordføreren klippet snora

I går var det offisiell åpning, med 80 gjester, servering av tapas, og omvisning på anlegget.

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) klippet snora.

– Dette er en stor dag for Kristiansund. Dere er en spennende bedrift i en fremtidsrettet og miljøbevisst næring. I tilegg håper jeg deres etablering i den nye bydelen Frei kan være starten på en videre utvikling av dette området, sa ordføreren.

Artikkeltags