Fergedrama på Edøyfjorden

Ved 11.50-tiden lå "Tingvoll" stabilt til ankers ikke langt fra land på Edøya. Redningsskøyta "Erik Bye" passet på.

Ved 11.50-tiden lå "Tingvoll" stabilt til ankers ikke langt fra land på Edøya. Redningsskøyta "Erik Bye" passet på. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

"Tingvoll" fikk motorhavari - men fikk satt ut anker 500 meter fra fergeleiet på Edøya i stormkastene.

DEL

Bilferga "Tingvoll" kom søndag formiddag i drift med motorhavari på Edøyfjorden mellom Smøla og Tustna.

– Etter det jeg kjenner til, er ferga i rute, og har passasjerer ombord, sa Sigmund Kaplanski på redningsskøyta "Erik Bye" på vei utover fra Kristiansund ved 11-tiden.

Ifølge operativ leder Karstein Holm i Fjord1 er det to passasjerer om bord.

– Det er storm i kastene og et par meter høye bølger, ifølge Kaplanski.

Fikk satt ut anker

Tidens Krav snakket med Remi Storebø på samme redningsskøyte kl. 11.50. Da hadde det lyktes å legge ferga til anker, ikke langt fra fergeleiet på Edøya. Hvis ikke hadde den drevet temmelig hjelpeløs på skrå opp oppover leia mot Aure i de nordvestlige stormkastene.

- Ferga ligger stabilt nå. Avstanden til fergeleiet er vel 500 meter. Vi ligger standby og venter vi på redningskøyta "Horn Flyer" som skal hjelpe oss med å få dratt den inn til land, sa Storebø kl. 11.50.

Ved 13-tiden var begge redningskøytene på plass og i gang med slepet. Kystvaktskipet "Njord" fulgte med på operasjonen.

Ifølge Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge fikk ferga problemer litt over kl. 10.30 søndag formiddag. Den var da ikke langt fra å legge til på Edøya, etter at sambandet hadde vært innstilt i morgentimene på grunn av været.

- På grunn av værforholdene valgte vi å gå relativt høyt ut. Heldigvis blåste det i en slik retning at ferga ikke drev nærmere land, sier Sunde.

Klokka 11.21 sendte Fjord1 ut følgende melding: Rute 54 Edøya – Sandvika: Ruta innstilt inntil videre på grunn av tekniske problemer.

Andre gang

Det er andre gang denne uka at ruta er blitt innstilt på grunn av motorproblemer på "Tingvoll". Sist tirsdag var Smøla uten fergeforbindelse i to timer etter at reserveferga fikk trøbbel med en regulator som regulerer turtallet på maskinen.

"Edøyfjord", som normalt trafikerer strekningen, er på sitt årlige verkstedopphold.

- Hovedmotoren stoppet. Det er tidlig å si hva som er årsaken, men vi tror det kan være et lager i veiva som har røket, sier operativ leder Karstein Holm i Fjord 1.

- Er det holdbart å sette inn 46 år gammelt reservemateriell når ruta må innstilles to ganger på samme uke?

- Nå er dette to forhold som ikke lar sammenlikne. Det som skjedde på tirsdag var ikke et motorhavari, mens det som har skjedd nå er langt alvorligere problemer, sier Holm.

Han jobbet søndag formiddag med å få dirigert "Stordal" nordover fra sambandet Seivika - Tømmervåg. Den har de nødvendige sertifikatene for å gå på Edøyfjorden.

- Det innebærer at det vil være bare en ferge som går mellom Seivika og Tømmervåg, sier Holm.

Kl. 13.42 sendte Fjord 1 ut en bekreftende SMS om at B-rutas avganger på strekningen dermed innstilles.

Artikkeltags