Inviterer Espen Remme og Bent Høie til Smøla

Artikkelen er over 1 år gammel

Smølakvinner inviterer helseminister Bent Høie og administrerende direktør Espen Remme i helseforetaket til Smøla for å «føde».

DEL

Helseminister Bent Høie og administrerende direktør Espen Remme i helseforetaket inviteres av smølasamfunnet, slik at de kan oppleve hvordan det er å være fødende kvinne – med en reise fra Smøla til Molde foran seg.

Tirsdag ettermiddag stiller smølasamfunnet seg opp med flytevester og slagord ved ambulansebåten på Straumen. Der skal de – på direktestream – invitere folk til å underskrive kravet om å ikke legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, og om å invitere både statsråd og administrerende direktør til Smøla.

Tidens Krav streamer aksjonen direkte fra kl. 17.30. Se sendingen i videovinduet øverst i denne saken.

Stine Hopmark og Laila Skaret tok initiativ til aksjonen på Smøla tirsdag.

Stine Hopmark og Laila Skaret tok initiativ til aksjonen på Smøla tirsdag. Foto:

– Under et møte mandag kveld var det mange engasjerte unge smølakvinner som deltok. Vi stilte spørsmålet; hva gjør vi? Svaret ble denne aksjonen, der vi tar på oss flytevester og møter opp. Flytevestene henspiller de gule vestene, men flytevest stemmer mer med omgivelsene her, sier Laila Skaret, som er blant initiativtakerne.

Traumatisk

I et brev som sendes til de to omtalte helsetoppene, skriver Skaret:

«Vi går ut fra at ministeren vet hva som foregår i Møre og Romsdal. Kan vår politiske ledelse på Stortinget bare overse konsekvensene når helseforetaket i Møre og Romsdal bestemmer at fødetilbudet på Nordmøre skal vekk? Vet ministeren hva det innebærer å føde et barn? Vet han hva det vil si å ha fødselsangst? Vet han hva fødselsfaser og fødselsstillinger er. Vet ministeren hvordan veer kjennes?

Vi er kvinner på Nordmøre og vi vet. Vi inviterer deg til Smøla. Du skal få sjansen til å gjøre egne erfaringer. Vi stiller med fødesimulator, ambulansebil og båttransport. Vi stiller også med dårlige veier og manglende jordmor i følget. Men vi skal stille med kompetent helsepersonell og en god sjåfør. Båttransporten skal være forsvarlig».

Tirsdag ettermiddag stiller smølasamfunnet seg opp ved ambulansebåten på Straumen. Der skal de invitere Espen Remme i Helse Møre og Romsdal og helseminister Bent Høie (begge innfelt) til Smøla.

Tirsdag ettermiddag stiller smølasamfunnet seg opp ved ambulansebåten på Straumen. Der skal de invitere Espen Remme i Helse Møre og Romsdal og helseminister Bent Høie (begge innfelt) til Smøla.

– Kvinnene her ute er bekymret over å bli beboere så langt unna et fødetilbud. Bekymringen deles av bestemødre, mødre og ektemenn. De snakker om farene en utsettes for under transport. Å være fødende og reise så langt er vondt og nedverdigende. Og så har vi ganske dårlige veier. Det er mange forhold som gjør dette traumatisk, sier Skaret.

Direkte

– Statsministeren oppfordret oss til å føde flere barn. Og så kutter helseforetakene fødetilbudet i politikkens navn. Det er så forkastelig at jeg ikke finner ord, sier Skaret.

Hun håper flest mulig vil være med å markere aksjonen på Straumen.

Protester på Smøla.

Protester på Smøla. Foto:

Artikkeltags