Møre og Romsdal SV: - Nei til oljeboring utenfor Smøla

Frå venstre: 1. vara Marit Aklestad, 2. vara Roar Leite, fylkestingsrepresentant Yvonne Wold, fylkesstyremedlem Morten Feiring, fylkesstyremedlem Anders Lindbeck, fylkesstyremedlem Hege Torsmyr, stortingsrepresentant Petter Eide og nestleiar Line Karlsvik.

Frå venstre: 1. vara Marit Aklestad, 2. vara Roar Leite, fylkestingsrepresentant Yvonne Wold, fylkesstyremedlem Morten Feiring, fylkesstyremedlem Anders Lindbeck, fylkesstyremedlem Hege Torsmyr, stortingsrepresentant Petter Eide og nestleiar Line Karlsvik.

Artikkelen er over 2 år gammel

Reagerer sterkt på at det åpnes for leting og boring etter olje i områder Miljødirektoratet advarer mot.

DEL

Under helgens årsmøte i Møre og Romsdal SV, vedtok partiet en resolusjon der de reagerer sterkt på at det åpnes for leting og boring etter olje utenfor Smøla og Møre og Romsdal.

«Områda utenfor kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag ligger midt i gyte- og oppvekstområde for fisk og leve- og hekkeområde for trua sjøfugl. Viktige korallforekomster, bl.a. Sularevet, ligger også i området. Fiskerne har allerede vært ute og advart mot følgene av seismikkskyting midt i fiskefelta», mener partiet.

Gjenvalgt nestleder Line Karlsvik mener en skal tenke seg ekstra nøye om i like saker.

– Uttalelsen bygger på grunnlaget i politikken vår om en satsing på fornybare ressurser. Vi må verne om sårbare områder og ikke gå på akkord med naturen, som ligger rett utenfor stuedøra vår, sier Karlsvik.

«Av hensynet til sårbar natur, fiskeressurser og klimaendringer må oljen bli liggende. Det er forstemmende å høre den nye miljøvernministeren fra Venstre, Ola Elvestuen, være nødt til å forsvare et oljefrislipp Venstre eigentleg er imot», uttaler fylkesårsmøtet videre.

Her er hele uttalelsen:

Møre og Romsdal SV reagerer sterkt på at det åpnes for leting og boring etter olje i områder Miljødirektoratet advarer mot. Dette gjelder sårbare områder like utenfor kysten av Smøla, og ei av de nye blokkene ligger bare 10 km fra land.

Like før Venstre gikk inn i ei regjering som har lova vern av Mørefelta i fire år, kom nyheten om at olje- og energiminister Søviknes deler ut rekordmange nye leteområder til oljeindustrien. I tillegg til truslene mot varige verdier lokalt, kan uhell få konsekvenser for hele økosystemet på Mørebankene. Regjeringa setter også full gass mot ei varmere framtid.

Områda utenfor kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag ligger midt i gyte- og oppvekstområde for fisk og leve- og hekkeområde for trua sjøfugl. Viktige korallforekomster, bl.a. Sularevet, ligger også i området. Fiskerne har allerede vært ute og advart mot følgene av seismikkskyting midt i fiskefelta. 
 

Skadepotensialet er stort ved et uhell. Beredskapsmulighetene er elendige på grunn av havdyp, holmer og skjær. Umistelige naturverdier står på spill. I motsetning til regjeringa, vil SV fremme forslag i Stortinget om at det ikke skal tillates oljevirksomhet i noen av de sårbare områda langs kysten. Av hensyn til klimaet må mesteparten av oljen bli liggende. Da er det galskap å starte i de mest sårbare områda. Her må vi sikre at fisken, naturen og de som lever av de fornybare naturressursene har forkjørsrett.

Artikkeltags