Smølabedrift fikk nei fra regjeringen: – Vi gir ikke opp

Smølabedriften Nekton Havbruk har fått nei fra regjeringen til å fortsette innovasjonsarbeidet med lukket merdteknologi for oppdrettsnæringen. Foto: Nekton Havbruk.

Smølabedriften Nekton Havbruk har fått nei fra regjeringen til å fortsette innovasjonsarbeidet med lukket merdteknologi for oppdrettsnæringen. Foto: Nekton Havbruk.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Smølabedriften Nekton Havbruk har fått nei fra regjeringen til å fortsette innovasjonsarbeidet med lukket merdteknologi for oppdrettsnæringen. Dermed trosset regjeringen og Fiskeridirektoratet forskingsfaglige råd.

Dette kommer fram i en pressemelding fra Nekton havbruk tirsdag ettermiddag.

– Vi er svært skuffet over at fiskeriministeren sa nei til å satse på denne teknologien. Nekton har gjennom flere generasjoner vært med på å utvikle ny teknologi i hele verdikjeden innenfor fiskeoppdrett. Når Nofima var så positive til søknaden vår, er det overraskende at vi fikk nei, sier Mikal Arild Eines i Nekton Havbruk i pressemeldingen.

Hensikten med forskingstillatelsene er legge til rette for forskingsprosjekter som kan bringe norsk oppdrettsnæring framover.

Smølabedriften mener hele den norske oppdrettsnæringa ville fått mye igjen for en forskingstillatelse på Smøla.

– Er avgjørende

– Vi er sikre på at lukkede merder er avgjørende for næringen i framtiden. Men myndighetene må ta sin del av ansvaret for at næringen utvikler seg i riktig retning. Politikerne holder seg med store ord i festtaler, men vi som jobber med dette døgnet rundt, får for dårlige muligheter, fortsetter Eines.

Lakselus er big business 

– Vår ambisjon er å være best. Derfor må vi utvikle oss hele tiden. Vi har på rekordtid skapt banebrytende løsninger innen oppdrettsteknologi. Det gjør at vi produserer laks på en bærekraftig måte, som ivaretar fiskevelferden, miljøet og med et lavere klimaavtrykk. Men vi gir oss ikke der. Vi utforsker alltid nye metoder. Alle deler av produksjonen må bli bedre, hele tiden. Hvis ikke blir vi ikke best. Innovasjon og utvikling ligger i genmaterialet vårt, sier Eines, i pressemeldingen.

– Vi gir ikke opp. Vi er stolte nordmøringer og vet hva vi driver med. Alle faginstansene påpeker behovet for å få mer kunnskap. Dette vil vi hjelpe dem med, selv om vi nå ikke med det første kan fortsette produksjonen eller utvikling av våre lukkede systemer, sier Eines.

Nekton er et av få familieselskaper igjen i bransjen, og historien går tilbake til pionertiden på 70-tallet.

Står bak Smølas største private foretak 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken