NRK-kjendiser til Smøla for å diskutere «Hvordan skape det gode bygdeliv?»

Tore Strømøy kommer til Smølakonferasen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Tore Strømøy kommer til Smølakonferasen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Kari-Anne Nilsen, Dan Børge Akerø, Tore Strømøy, Line J. Nicolaysen, Hilde T. Røinås og tar turen til Smølakonferansen kommende fredag.

DEL

Kari-Anne Nilsen ble bygdekjendis gjennom NRK-serien «Kari-Anne på Røst». Ikke alle vet at hun har sterke røtter på Smøla.

Når Smølakonferansen arrangeres i Sørsmøla bygdahus fredag 21. juni i regi av Villsaubutikken Landhandel og Kafé, skal Nilsen – sammen med blant andre Dan Børge Akerø og Tore Strømøy – snakke om sitt forhold til Nordmøre.

Blant innlederne og debattantene er digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H), ordfører Roger Osen, tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen, trønder Marvin Wiseth, Line J. Nicolaysen og Hilde T. Røinås i tillegg til lokale politikere og flere reiselivsaktører, heter det i presseskrivet fra arrangøren.

– Flott å komme tilbake

– Jeg gleder meg til å komme til Smøla igjen. Jeg var der mye i oppveksten og har noen av mine kjæreste sommerminner fra besøkene hos bestemor. Det blir flott å komme tilbake, sier bygdekjendis, Kari-Anne.

Kari-Anne vokst opp på Sunnmøre, og hun ble først kjent for TV-seerne da hun flyttet til fjellgarden Ytste Skotet i Stordal for å drive og bo der. For noen år siden tok hun med seg sauene sine og hunden Buster og satte kursen for den værharde øya Røst langt ute i havet på sørspissen av Lofoten.

Kari-Anne er på ingen måte ukjent med livet på ei øy langt ute i havet. Hennes mor, Olga Kjønnø, kommer nemlig fra Smøla, nærmere bestemt fra Kjønnøya, ikke langt fra Sørsmøla bygdahus, hvor Smølakonferansen går av stabelen fredag 21. juni.

Under besøket på Smøla vil hun snakke om det å være bonde på Røst.

– Min fortelling vil handle om å dra nytte av, forvalte og beskytte de naturressursene vi har rundt oss, verdiskapning og lokalmat, og hvordan samhold og relasjoner på øya er viktig for å lykkes og trives, sier Kari-Anne Nilsen.

– Gleder meg ellevilt

Tore Strømøy, som nok er best kjent fra serien «Tore på sporet», har også et forhold til Smøla og øyriket langs kysten av Nordmøre og Trøndelag. Han er født og oppvokst på Frøya.

På Smølakonferansen – forteller arrangøren – vil han snakke om betydningen av røtter og identitet, om det å ha tilhørighet og tilknytning, og vite hvem man er og hvor man kommer fra. Og han har tanker om hvordan kommuner som Smøla, Hitra og Frøya skal blomstre og utvikle seg. Utviklingen har som kjent vært ganske ulik i de tre øysamfunnene etter andre verdenskrig.

Den tredje NRK-kjendisen, Dan Børge Akerø, er en av TV-historiens mest folkekjære programledere. Han er synonym med selve begrepet «talk show» som fredags- og lørdagsunderholdning, og har først og fremst sin historie fra NRK, selv om han var med på oppstarten av TV 2.

Han har også en sterk tilknytning til vår region, da hans mor er fra Kristiansund.

– Jeg gleder meg ellevilt, sier Dan Børge, som etter Smølakonferansen skal være quizmaster på Bøteriet på Dyrnes, hvor Anders Neerland & Co har bygd opp et sterkt quiz-miljø.

– Det blir litt av hvert, og vi har definitivt funnet plass til noen Smøla-spørsmål, sier Dan Børge med glimt i øyet

Og kanskje rekker han å besøke tante Agnes i Kristiansund før han drar til Oslo igjen.

Artikkeltags