MF Edøyfjord var på kollisjonskurs med marinefartøy under Trident Juncture

Nestenulykke: MF «Edøyfjord» var på kollisjonskurs med et marinefartøy seks dager før det gikk skikkelig galt for fregatten KNM «Helge Ingstad».

Nestenulykke: MF «Edøyfjord» var på kollisjonskurs med et marinefartøy seks dager før det gikk skikkelig galt for fregatten KNM «Helge Ingstad».

Artikkelen er over 1 år gammel

Seks dager før fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte i Hordaland, skjedde det som kategoriseres som en nestenulykke på Edøyfjorden.

DEL

Fjord1 har sendt inn en rapport til Sjøfartsdirektoratet om hendelsen, som fant sted 2. november 2018. Det melder NRK.

I rapporten beskriver mannskapet om bord på MF «Edøyfjord» den dramatiske hendelsen.

De observerte marinefartøyet, en kystkorvett, som bevegde seg mot nord, med høy hastighet, klokken 17.58. Edøyfjord hadde nettopp lagt ut fra Sandvika, med 25 passasjerer om bord – i tillegg til mannskapet på fire. Ifølge rapporten NRK har fått innsyn i, hadde kystkorvetten en hastighet på 21,4 knop, mot Edøyfjords 12 knop.

Kystkorvetten, MF «Steil», deltok på militærøvelsen «Trident Juncture», og hadde ikke skrudd på AIS-senderen sin, som blant annet informerer andre skip om et fartøys identitet, fart og kurs.

Kystkokrvetten MF «Steil».

Kystkokrvetten MF «Steil». Foto:

Dukket opp på radaren

Fjord1 skriver i rapporten at det var klar sikt dagen nestenulykken skjedde. Kystkorvetten dukket opp på fergens radar, og klokken 18.01 gikk kollisjonsalarmen på ferga.

Mannskapet om bord på MF Edøyfjord hev seg over radioen og fikk kontakt med MF Steil, som sa de skulle redusere hastigheten.

Uenighet om passering

Klokken 18.04 passerte kystkorvetten bak MF Edøyfjord, men de to mannskapene har hver sin forklaring på hvordan dette skjedde. Fjord1 skriver i sin rapport at MF Steil passerte 30 meter bak fergen, mens mannskapet på Steil sier de var 150 meter unna ved passering.

I rapporten skriver Fjord1 at MF Steil ikke opptrådte i henhold til det som ble sagt da de to fartøyene fikk radiokontakt. NRK har fått sett loggen til MF Steil, som viser at hastigheten ble redusert i etterkant av samtalen.

Artikkeltags