Sau for framtida

Villsauen får sin egen bok, til glede for mange saueinteresserte.

Villsauen får sin egen bok, til glede for mange saueinteresserte. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Den gammelnorske sauen blir grundig presentert i egen villsaubok og er ifølge forfatteren ei lærebok til glede og inspirasjon for alle som er opptatt av sauehold.

DEL

Boka er skrevet av Hilde Buer, og i en pressemelding heter det at villsauen er enestående og har til alle tider gitt oss så rike gaver at den fortjener respekt og omsorg.

-Ursauen er ikkje gammaldags, men ein sau for framtida, skriver forfatter Hilde Buer i denne første boka om villsauen.

Villsauboka gir en grundig framstilling av villsauens kulturhistorie, og den forteller om villsauens plass i forhold til andre saueraser. Vi får høre hva som særpreger villsauen, og hvordan en kan få mest mulig ut av saueholdet gjennom samspill med dyra. Andre emner er stell av lyngheiene, lyngbrenning, avl, beiting og fôring, bruk av ulla og sauehold i vid forstand.

Truet rase

I flere tusen år har menneskeheten hatt sauer på beite i kystlandskapet. For noen tiår siden var den norske villsauen truet av utrydding. I dag er villsauholdet i stor vekst.

Stadig flere bønder starter opp med gammalnorsk sau i utegang. Villsaubøndene tar landet langs kysten i bruk igjen, med positive følger for kulturlandskap og næringsutvikling.

Et helt kapittel i boka forteller om hvordan sauen oppfører seg. Dette er ny kunnskap, hevder forfatteren.

Artikkeltags