Gå til sidens hovedinnhold

Rømte fra barnevernet

Artikkelen er over 8 år gammel

En time etter at de tre barna ble levert tilbake til foreldrene, satte familien seg i bilen og dro tilbake til Russland.

Barnevernet i kommunen på Nordmøre gikk på et nytt nederlag i lagmannsretten i midten av juli. En enstemmig rett slo fast at de tre russiske barna som i fem måneder var akuttplassert i beredskapshjem, skulle tilbakeføres til foreldrene.

Mandag for en uke siden fikk foreldrene barna tilbake. Mindre enn én time senere satt de i bilen, på vei bort fra Norge. Nå er de tilbake i Russland, hvor norsk barnevern ikke kan nå dem.

Etter det Tidens Krav erfarer, planlegger foreldrene et erstatningssøksmål mot kommunen og barnevernet.

Oppsikt

Saken vakte oppsikt da russiske medier tok tak i den i april i år. Familien fikk hjelp fra den russiske ambassaden i Oslo til å engasjere advokat. Saken ble brakt opp på departementsnivå, og i Moskva var det demonstrasjoner utenfor den norske ambassaden.

Nordmøre tingrett opphevet i juli enstemmig barnevernets akuttvedtak om å plassere barna i beredskapshjem. Kommunen anket, men Frostating lagmannsrett avviste anken.

Mistet illusjoner

Støttespillerne til den russiske familien sier at familien har mistet alle illusjoner om det norske samfunnet.

– Familien har følt seg trakassert av barnevernet. De frykter at barnevernet ikke har gitt opp å få barna omplassert. De mener de har fått klare signaler om at barnevernet vil ta opp saken igjen. Det ville de ikke risikere, sier en av dem som har stått familien nær.

– De knuste drømmene deres. De er bitre på den behandlingen de har opplevd i denne kommunen. De kom hit med tro på et godt liv for en del år siden, noe de langt på vei hadde fått. De hadde egen bolig, arbeid, barn i skolen og barnehagen og godt naboskap og gode venner. Nå er drømmene knust, sier medlemmer av støttegruppa til Tidens Krav.

Barnevernet er innrapportert til Fylkesmannen, og det vil også bli begjært tilsynssak.

Kommentarer til denne saken