Fortsatt oransje farenivå for steinras fra Veslemannen

Av

Natt til lørdag gikk det flere steinsprang og hastigheten på bevegelsene i Veslemannen i Romsdalen har økt. Foreløpig holdes farenivået på oransje nivå.

DEL

– I natt økte hastighetene i øvre del, og det har blitt registrert flere steinsprang. Det har vært jevn bevegelse i nedre del av Veslemannen. Temperaturene vil stige ytterligere utover dagen, og vi forventer mer snøsmelting. Bevegelsene i fjellpartiet er om lag 110 mm per døgn i øvre del av fjellpartiet, og 12 mm per døgn i frontpartiet, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) lørdag formiddag.

Fredag formiddag ble farenivået hevet fra gult til oransje ettersom geologene ventet økende bevegelser i den svært aktive delen av det ustabile fjellet Mannen på grunn av snøsmelting. I løpet av fredagen steg temperaturene og det ble registrert plussgrader.

Ettersom det er meldt varmere vær framover, har NVE grunn til å tro at bevegelsene vil fortsette å øke mens det er snøsmelting, for deretter å avta når det er blitt snøfritt igjen.

Oransje farevarsel innebærer ikke evakuering, men søndag for en knapp uken siden ble beboerne evakuert fram til tirsdag etter at farevarselet ble hevet fra oransje til rødt.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma. Det er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

Artikkeltags