I helgen kan du se stjerneskudd på nattehimmelen

Orionide-meteor fotografert i 2008.

Orionide-meteor fotografert i 2008. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Meteorsvermen Orionidene treffer atmosfæren på Jorden i 240.800 kilometer i timen.

DEL

Kommende helg er beste tidspunkt for å se denne meteorsvermen i 2017. Meteorene fra denne svermen er noen av de raskeste og mest lyssterke av samtlige meteorsvermer.

Orionidene er en årlig meteorsverm forbundet med Halleys komet, en komet som er synlig fra Jorden ca. hvert 76. år. Når partikler fra kometstøvet treffer jordatmosfæren, oppstår flere titalls stjerneskudd pr. time. Orionidesvermen opptrer på denne tiden av året hvert år når Jordens bane passerer støvbåndet etter denne kometen.

Navnet Orionidene skyldes punktet svermen strømmer ut fra – nemlig stjernebildet Orion som nå lyser vakkert opp på sørhimmelen nattestid. Svermen kan likevel ses over store områder av himmelen.

- Meteorsvermen varer omtrent en uke i slutten av oktober, og ca. hvert 12. år kan meteorene opptre i et antall på 50–80 per time på grunn av forstyrrelser fra Jupiters tyngdekrefter. Årsaken til at meteorene fra denne svermen er noen av de raskeste og mest lyssterke av slike meteorsvermer er at partiklene treffer Jordens atmosfære nesten rett forfra. Hastigheten er 66,9 km/s – 240 800 km/t når de kommer inn i atmosfæren, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.
 

Hvordan observere svermen?

- Still deg opp på et sted med minst mulig lysforurensning og se mest mulig rett opp, du trenger verken kikkert eller teleskop, sier Ødegaard.

Det aller beste tidspunktet for å observere svermen er fra midnatt og frem til himmelen begynner å lysne natten mellom 21. og 22. oktober, og i år vil ikke månelyset være til hinder for å observere siden den svært tynne nymånesigden vil ha gått ned lenge før meteorene er på sitt beste. Men det er også mulig å se svermen i hele perioden fra 15. – 29. oktober så lenge månelyset ikke er til hinder.

- Svermen kan enkelte år komme helt opp i 80 meteorer i timen, mens det andre år opptrer rundt 20–30. I år estimeres det å bli ca. 20-25, altså i den lavere delen av skalaen men likevel verdt å få med seg, sier Ødegaard.

Nordland og Trøndelag får klar himmel når meteorsvermen Orionidene viser seg i helgen. Sørlandet vil på sin side rammes av kraftig nedbør.

– Det beste forholdene for å se meteorsvermen er i Trøndelag og Nordland. Der vil man ha klar himmel over store områder, og dit bør man absolutt dra hvis man har muligheten, sier vakthavende meteorolog Trond Lien til NTB.

Andre steder i landet vil ikke oppleve like godt vær i helgen. Det er meldt mellom 100 og 170 millimeter nedbør på Sørlandet.

Les også: Et glimt inn i det utenomjordiske

Dette har du ikke sett siden 1964 

Artikkeltags