Venstres Pål Farstad: – Her blir det kamp om beinet

Pål Farstad (V) kan være kandidat til flere poster når den nye regjeringskabalen skal legges de nærmeste.

Pål Farstad (V) kan være kandidat til flere poster når den nye regjeringskabalen skal legges de nærmeste. Foto:

– Statsrådspost? Nei, det får man ta hvis telefonen kommer, men her blir det nok kamp om beinet.

DEL

Fremskrittspartiets sju statsråder – og en rekke statssekretærer – skal skiftes ut etter at partiet mandag ettermiddag trakk seg fra den borgerlige regjeringen. Pål Farstad (V) kan være aktuell både som statsråd og statssekretær, kanskje ikke minst i fiskeridepartementet. Den posten blir nå ledig etter at sunnmøringen Harald Tom Nesvik snart leverer fra seg nøklene.

– Klar for en statsrådspost, Farstad?

– Nå har jeg det veldig ok der jeg er, i Kristiansund og Møre og Romsdal, det må jeg bare si. Jeg er bekvem med slik situasjonen er, sier Pål Farstad til Tidens Krav.

– Hva sier du om telefonen kommer?

– Det får man ta hvis den kommer, sier den politiske ringreven, som har jobbet spesielt mye med fisk, landbruk og næring.

– Men det her blir kamp om beinet. Det er derimot et viktig poeng at Venstre sentralt må bruke Møre og Romsdals dyktige representanter når de nå skal sette sammen en ny regjering.

– Men ingen telefoner så langt, altså?

– Hehe. Nei, det har det ikke vært.

– Står langt fra hverandre

Det ville også ha vært oppsiktsvekkende, ettersom nyheten om Fremskrittspartiets avgang kom klokken 13.30 mandag ettermiddag. Erna Solberg vil nok bruke noen dager på å finne nye statsråder.

Pål Farstad sier han respekterer Fremskrittspartiets beslutning om å gå ut av regjeringen.

– Jeg har ikke hatt noe sterkt ønske om at Fremskrittspartiet skulle gå ut, men nå får vi jo den regjeringskonstellasjonen som både Venstre og Kristelig Folkeparti har ønsket sammen med Høyre. Det er jo ikke til å legge skjul på at Venstre og Frp er langt fra hverandre i politikken, sier Farstad, som har god tro på at den nye konstellasjonen.

– Får vi nå se mer sentrumspolitikk fra den nye regjeringen?

– Ja, nå må vi bidra til å få til en politikk som er mer like det Venstre vil ha, sier Farstad.

– Norge en rettsstat med hjertevarme

KrFs Steinar Reiten, bosatt i Averøy, respekterer også avgjørelsen som Fremskrittspartiet har tatt om å gå ut av regjeringa.

– For min del har jeg samarbeidet godt med Frps medlemmer i næringskomiteen, og vi skilles om venner, sier Reiten på telefon ut fra den norske ambassaden i London.

Det var hjemhentingen av to barn, hvorav den ene var syk, og deres mor, som har vært tilknyttet IS, som fikk begeret til å flyte over for Fremskrittspartiet og som gjorde at partiet gikk ut av regjeringen mandag.

KrFs Steinar Reiten vil ikke spekulere hvem som bør inn i den nye Solberg-regjeringen, men har tro på en tydeligere sentrumsprofil på den nye regjeringen.

KrFs Steinar Reiten vil ikke spekulere hvem som bør inn i den nye Solberg-regjeringen, men har tro på en tydeligere sentrumsprofil på den nye regjeringen.

– Jeg mener avgjørelsen som ble tatt om å ta hjem barna og mora var riktig. Det var avgjørende viktig å få hjem barna, hvorav det ene var alvorlig syk, og mora. Det var ingen annen utvei enn å ta hjem alle tre. Det viser at Norge er en rettsstat med hjertevarme, sier Reiten.

Han vil ikke spekulere i hvem som bør bekle de ulike posisjonene som nå er ledige.

– Vi har hatt et kort ekstraordinært landsstyremøte der vi ble orientert om situasjonen, så det vil jeg ikke kommentere på noe vis, sier Reiten. Han har derimot god tro på den nye konstellasjonen Høyre, Venstre og KrF.

– Jeg er på Stortinget for å drive politikk for et ansvarlig sentrumsparti. Vi vil kjempe for våre saker, og det vil nok bli en god mulighet til å føre mer sentrumspolitikk med den nye regjeringa, sier Reiten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken