Helt fra fredag formiddag til lørdag formiddag var det tordenvær over nordmøre.

– Det var et kraftig tordenvær som varte lenge. Som oftest er slike stormer bare en time eller to, men denne gangen pågikk utværet over et døgn ser vi på hele kysten under ett, sier forsker Frank Haftor Dahlslett ved Sintef Energi.

Han har sjekket med tidspunktet for brannen i Rindal kirke, og kan bekrefte at det var lynnedslag der.

– Nøyaktigheten på våre målinger er rundt 500 meter, og jeg fant et lyn rundt 500 meter fra Rindal kirke litt før klokka 01.40 natt til lørdag da brannen ble meldt, forteller Dahlslett.

Les også: Rindal kirke berget etter brann

5.098 lyn på fredag

Animasjonen under viser først en oversikt over alle nedslag, så vises utviklingen fra døgnskifte til midnatt (i UTC-tid). Tidsinkrementet er 1/2 time og det vises nedslag for den siste hele timen før angitt tidspunkt. Gul farge på symbolene er nedslag siste halvtime og lys grå farge er nedslag en halv time før dette. Animasjonen er hentet fra Sintef energi, som har tilsvarende animasjoner for de siste fem dager.

Tordenværet er kraftigst i fronten av uværet som. Fronten og sentrum av været ble liggende over Nordmøre hele fredagen og natt til lørdag, før det fortsatte nordover langt kysten lørdag formiddag.

Totalt var det registrert nesten 18.000 lyn fra fredag morgen til lørdag kveld langs kysten av Norge. Det skriver NRK Møre og Romsdal.

Lynår

Hittil i år er det registrert 550.000 lyn over Norge. Det er 4 til 5 ganger så mange lyn som et helt år tidligere.

– Årsaken er at det har vert veldig varmt over en lang periode. Når det da kommer inn fuktig luft over den varme bakken blir det ofte lyn, sier Dahlslett.

Les også: En gnistrende rekord

Den 4. august i år ble en rekord som har stått i elleve år slått. Da ble det registrert 178.663 lyn som slo ned over Skandinavia i løpet av 24 timer.

Den forrige rekorden var på 176 365 registrerte lyn. Den ble registrert i 2003 etter den store hetebølgen som kostet mange livet i Sør-Europa.