Enighet om nytt storfylke på Vestlandet

Artikkelen er over 4 år gammel

Men Møre og Romsdal er ikke med i planene.

DEL

Det er NRK som torsdag melder at de tre fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland er enige om å etablere en nytt vestlandsfylke fra 2020. Navnet blir Vestlandsregionen.

– Det har vore ei lang natt, men partane vart samde om mykje, sa fylkesrådmann i Sogn og Fjordane Tore Eriksen til NRK da han la fram de første punktene i intensjonsavtalen rundt klokka ti torsdag.

Intensjonsavtale

NRK skriver at intensjonsavtalen er forhandlet fram i løpet av natta, men alt er ennå ikke sikkert.

Partene er enige om Bergen som det formelle regionssenteret i den nye regionen, men både Rogaland og Sogn og Fjordane har kommet med krav om at deler av administrasjon og oppgaver skal plasseres hos dem.

Ingen skal sies opp og alle ansatte i fylkeskommunene skal få stillingsvern i fem år fram til 2025.

I Stavanger plasseres administrasjonene for næring og opplæring, i tillegg til kollektivtransport og idrett. Sogn og Fjordane får administrasjonene for vei og kultur.

Usikkerhet

– Denne avtalen har jeg vanskeligheter med å anbefale til min egen fylkestingsgruppe, sier Janne Johnsen, gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Rogaland og medlem av forhandlingsutvalget, til Bergens Tidende. Johnsen mener den totale pakken ikke tjener Rogaland.

– Hordaland er pekt på som administrasjonssenter. Bare ved det har vi gitt mye allerede. Men Rogaland og Hordaland er jevnstore. Hvordan veier en opp for det? Det må være en regional balanse. Det har vi ikke oppnådd, sier Johnsen til avisa.

Intensjonsavtalen skal opp til politisk behandling i de tre fylkestingene, først i oktober, og deretter i revidert utgave i desember.

Artikkeltags