NVE: – Vi klarer ikke å utløse skred i Mannen

Geolog Lars Harald Blikra t.v og ordfører Lars Olav Hustad med status for Veslemannen  i Rauma kommune lørdag morgen.

Geolog Lars Harald Blikra t.v og ordfører Lars Olav Hustad med status for Veslemannen i Rauma kommune lørdag morgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kaldere vær har ført til avtagende bevegelse i steinformasjonen Veslemannen. Vanntilførselen er stanset, og NVE sier de ikke klarer å utløse et skred.

Etter at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pøste på store mengder vann over fjellpartiet fredag, økte hastigheten i det ustabile fjellet. Hastigheten nådde et maksimum fredag kveld, men har siden avtatt og ble lørdag målt til å være om lag 8 centimeter i døgnet.

– I en kort periode i går hadde vi hastigheter der oppe som tilsvarer 20 centimeter i døgnet, men så roet det seg ned igjen, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE på en pressekonferanse lørdag morgen.

Klokken 12 ble vanntilførselen stanset.

– Vi har besluttet å avslutte vanntiltaket på toppen av Mannen. Vi har fått bra respons fra fjellet med store bevegelser, men vi klarer ikke å utløse et skred. Vi vil ikke klare det med den kapasiteten vi har på pumpene, sier Blikra til TV 2.

Farenivået for ras er imidlertid fortsatt rødt. Det har vært flere steinsprang, blant annet et som var ganske stort klokka 21.45 fredag kveld.

Rauma kommune evakuerte torsdag de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen. Ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma sa det lørdag vil bli holdt et møte med geologene der situasjonen skal vurderes.

Fjellpartiet Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen. Etter at hastigheten til Veslemannen økte, ble farenivået tirsdag hevet fra gult til oransje. Torsdag ble det økt til rødt.

Geolog Lars Harald Blikra t.v. og ordfører Lars Olav Hustad med status for Veslemannen i Rauma kommune lørdag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkeltags