– Metoo gjør noe med tilliten vår til politikere

– Metoo-avsløringene gjør noe med folks oppfatning av stortingspolitikere, mener Trond Blindheim.

– Metoo-avsløringene gjør noe med folks oppfatning av stortingspolitikere, mener Trond Blindheim. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Toppolitikere kan ha karaktertrekk som andre synes er ubehagelige, mener omdømmeekspert.

DEL

– I politikken fokuseres det på uenighet, konflikter og tøffe diskusjoner. Folk skjeller hverandre ut for dårlig lederskap. For å trives i et sånt landskap, kreves det bestemte karaktertyper. Er det slik at politikere som har kommet seg opp og fram, og som har stått i kampene, også behandler medarbeidere, medmennesker og omgivelsene på en like ufin måte? Jeg har en fornemmelse av at det er tilfelle, sier Trond Blindheim, rektor og omdømmeekspert ved Høgskolen Kristiania, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ufine maktutøvere

Metoo-kampanjen har sendt sjokkbølger innover det politiske landskapet i Norge. Her er tre ferske eksempler som kan ha svekket folks tillit til folkevalgte i ledende posisjoner:

  • Kristian Tonning Riise trekker seg som leder i Unge Høyre etter det han omtaler som «dårlig dømmekraft». Han medgir at metoo-kampanjen har vært en vekker.
  • Unge partifeller i FpU Østfold har fått pornografiske bilder fra epostkontoen til parlamentarisk nestleder Ulf Leirstein (Frp). Nå tar Leirstein pause fra tillitsvervene sine.
  • Trond Giske trekker seg som nestleder i Ap etter at partiet sentralt hadde mottatt varsler om ham og det som skal ha vært seksuell trakassering.

Ufin måte

– Er det sånn at politikken tiltrekkes av mennesketyper som utøver makt på en ufin måte? undrer sosiologen Blindheim.

– Mangler politikerne dømmekraften og den sosiale værvarslingen som andre har når de tråkker for tett innpå og roter med folks integritet? Det er grunn til å spørre om folkevalgte på toppnivå kan ha bestemte karaktertrekk som andre mennesker synes er ubehagelige, føyer høyskolelektoren til.

Han undres over karaktertrekkene til folkevalgte som «retter en harmdirrende pekefinger opp mot nesen» til andre debattanter i politiske diskusjoner.

– Politikere som vil opp og fram for å tilrive seg makt, må kunne feie motstandere av banen, kaste seg inn i konflikter og ha både pondus og en frenetisk evne til å være på hele tiden, mener Blindheim.

Saken fortsetter under bildet.

Avgang: Trond Giske annonserte selv sin avgang som nestleder i Ap. Her sammen med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Avgang: Trond Giske annonserte selv sin avgang som nestleder i Ap. Her sammen med partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Ikke bare prektige

Blindheim er overbevist om at alle avsløringene i forbindelse med metoo-kampanjen har påvirket opinionens oppfatning av norske stortingspolitikere.

– Vi har også en formidabel evne til å tilgi. Det er en kristen egenskap som er viktig, mener han.

– Samtidig kan vi ikke bare ha prektige politikere som ikke har gjort noe galt. Folkevalgte politikere skal også representere snittet i befolkningen, sier omdømmeeksperten.

Mens Blindheim kaller Høyres håndtering av Tonning Riise-saken som «anstendig», synes han Giske-saken illustrerer hvor «fordomsfrie Ap er når de er slemme mot hverandre».

– Man skulle ha lagt lokk på Giske-saken og behandlet det som en personalsak. Jeg skjønner ikke poenget med å lekke alle historiene til mediene, sier Trond Blindheim. (ANB)

Artikkeltags