– Hadde de lagt fødeavdelingen til Kristiansund, ville det vært forståelse for det i Romsdal

– Lokalisering i Kristiansund kunne bevart og styrket enigheten. Da ville man heller ikke på samme måte fått pasientflukt, sier stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF) om vedtaket styret i Helse Møre og Romsdal gjorde onsdag.

– Lokalisering i Kristiansund kunne bevart og styrket enigheten. Da ville man heller ikke på samme måte fått pasientflukt, sier stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF) om vedtaket styret i Helse Møre og Romsdal gjorde onsdag.

Artikkelen er over 1 år gammel

Mener helseforetaket har forspilt sjansen til et bra samarbeid i jobben med det nye fellessykehuset.

DEL

Onsdag vedtok styret i Helse Møre og Romsdal å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund og samle tilbudet i Molde. Nordmørskommunene vil trekke seg fra alle samarbeidsavtaler med helseforetaket, og oppfordrer innbyggerne til fritt sykehusvalg – som implisitt betyr å ikke bidra til pasientinntekter for Helse Møre og Romsdal.

– Det jeg fryktet på forhånd, viste seg nå å slå til, sier Steinar Reiten (KrF).

– Jeg fryktet aksjoner som kan tappe helseforetaket for inntekter og jeg fryktet en ny diskusjon om regional tilknytning. Det ser dessverre ut til å bli resultatet av dette.

Bevare enighet

Stortingsrepresentanten mener det er en forspilt sjanse å ikke legge fødetilbudet til Kristiansund når det først skulle samles.

– Hadde fødeavdelingen blitt lagt til Kristiansund, ville det vært forståelse for det i Romsdalsregionen. For i Romsdal vil det være viktig å beholde enigheten som finnes om å realisere fellessykehuset så raskt som mulig. Lokalisering i Kristiansund kunne bevart og styrket enigheten, men den muligheten er nå forspilt. Da ville man heller ikke på samme måte fått pasientflukt, og man hadde hatt mindre risiko for å tappe helseforetaket for inntekter, mener Reiten.

– Kristiansund har en bygningsmasse som holder mål, utstyr som holder mål og kompetanse som holder mål. Det går ikke an å se at den ene avdelingen leverer kvalitativt bedre enn den andre som i dag. Rekrutteringsproblemene det er pekt på, virker også svakt fundert.

– Fungerer ikke

Stortingsrepresentanten fra Averøy setter pekefingeren mot Arbeiderpartiet og den daværende rødgrønne regjeringen for situasjonen man er oppe i.

– Helseforetaksmodellen var det Arbeiderpartiet som innførte, dette er den rødgrønne regjeringen sin ektefødte baby. Jeg mener dette viser at modellen ikke fungerer, vi må få politisk styring og innflytelse på dette. Jeg er forundret over at helseforetaksstyret ikke vurderer annet enn tallene på bunnlinja i et regnskap. I denne modellen blir de så fiksert på de rent faglige tingene.

– Synes du helseminister Bent Høie bør foreta seg noe?

– Det å skulle gjøre store ekstrabevillinger til helseforetaket er et dårlig signal, fordi man signaliserer at dårlige budsjetter «belønnes» med ekstra midler. Så det er ikke realistisk å anta at det kommer ekstrabevillinger. Jeg kan ikke kommentere mer på det så lenge denne saken nå ligger til komiteen, sier Reiten.

Advarer mot Trøndelag

Han er klar på at nordmørskommunene ikke bør vurdere å forlate Møre og Romsdal.

– Jeg registrerer i meningsmålingen at mange mener regiontilhørighet er en aktuell valgkampsak. Men Nordmøre er ikke tjent med å gå nordover til Trøndelag. Da må man også kjempe om midler til spesialisthelsetjeneste, og da kjemper man mot St. Olav på det området. Det vil være uklokt. Så amper som stemningen er nå, skal man tenke seg om og telle til ti før man går videre, sier Reiten.

Artikkeltags