Politiet i Møre og Romsdal bevæpner seg ikke

17. mai-feiringen kan være et mål for terrorister, mener forskere.

17. mai-feiringen kan være et mål for terrorister, mener forskere. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

17. mai og helligdager kan være typiske mål for terrorister, sier forskere.

DEL

Søndag oppjusterte PST trusselnivået for de to neste månedene. I denne perioden er det flere høytidsdager og merkedager, noe som kan være typiske mål for terrorister.

– Terrorister er opptatt av symbolisme, og det kan ligge mye symbolikk i å foreta seg noe på dager som nasjonaldager og større markeringer, sier forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen, til NRK.

– Det kan være store folkemengder andre dager i året også, men det kan nok være aktører som er mer motivert til å gjøre noe på en merkedag som en nasjonaldag, fordi de da får den ekstra symbolikken terrorister kan være ute etter, sier forskeren.

PST-sjef Benedicte Bjørnland slo på en pressekonferanse søndag ettermiddag fast at det er sannsynlig at Norge kan bli rammet av et terrorangrep i 2017.

Les også: Vurderer nye beredskapstiltak

Nødvendige tiltak

Leder for 17. mai-komiteen i Oslo, Bjørnar Moxnes, sier de legger opp til en flott feiring av 17. mai, med barnetog som vanlig.

– Så vil politiet gjøre de tiltakene som er nødvendig for at vi skal være trygge på nasjonaldagen. Det har vi full tillit til at de gjør på en god måte, sier Moxnes.

Ekstremismeforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus påpeker at angrep ved høytidsdager er noe IS oppfordrer til, og at det dermed er helt naturlig at PST særlig frykter terror på slike dager. PST har tidligere vurdert det som "mulig" at Norge kan bli utsatt for terror i 2017, nå mener de det er sannsynlig.

Diskuterer beredskap

Landets politimestre og Politidirektoratet vurderte i telefonmøte mandag formiddag behovet for nye beredskapstiltak i lys av PSTs skjerpede trusselvurdering.

Politiet i landets største byer og ved Oslo lufthavn Gardermoen har midlertidig bevæpnet seg etter angrepet i den svenske hovedstaden. Politiet har også økt tilstedeværelsen i de største byene.

Visepolitimester Ingmar Farstad ser foreløpig ingen grunn til å iverksette midlertidig bevæpning av politiet i Møre og Romsdal.

– Vi har allerede gjort våre vurderinger etter dette møtet, og gjør ingen endringer når det gjelder midlertidig bevæpning i Møre og Romsdal, sier visepolitimesteren til NRK.

Artikkeltags