La fram ny politistruktur i dag: Tingvoll beholder lensmannskontoret

Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Seks kommuner på Nordmøre blir uten lensmannskontor.

DEL

Lensmannskontoret i Tingvoll blir likevel ikke slått sammen med kontoret i Sunndal. Det kommer fram i det endelige framlegget til ny struktur for Møre og Romsdal politidistrikt fra politimesteren.

Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt sendte over sitt endelige framlegg til Politidirektoratet torsdag. Der har han kommet fram til at det skal være 16 tjenestesteder i Møre og Romsdal - mot dagens 26 tjenestesteder.

Kontorsteder

Dersom Politidirektoratet velger å følge anbefalingen fra Bøen, vil det være politistasjoner i Kristiansund, Molde og Ålesund, og lensmannskontorer i Aure, Tingvoll, Surnadal, Sunndal, Fræna, Vestnes, Rauma, Haram, Sykkylven, Herøy og Sande, Ulstein og Hareid, Vanylven og Ørsta.

Det blir også tre politiposter ved flyplassene i Kristiansund, Molde og Ålesund.

Dermed blir lensmannskontorene i Averøy, Gjemnes, Eide, Halsa og Smøla nedlagt. For Nordmøre betyr oversikten følgende dekningsområder:

  • Aure-kontoret skal dekke Aure og Smøla.
  • Surnadal-kontoret dekker Surnadal, Halsa og Rindal.
  • Kristiansund-kontoret dekker Kristiansund, Averøy og Gjemnes.
  • Fræna-kontoret dekker Fræna og Eide.
  • Sunndal og Tingvoll beholder egne kontorer.

- De lensmannskontorene som nå blir borte og slått sammen med større enheter, hadde i utgangspunktet svært lav bemanning og hadde ingenting å si for beredskapen, sier politimester Ingar Bøen i en pressemelding.

Var på høring

I forslaget som politimesteren sendte ut på høring i oktober var Tingvoll sammenslått med Sunndal, men dette er nå omgjort.

- Nesten 30 av kommunene har sendt oss sine høringssvar og gitt uttrykk for sin mening om forslaget mitt, og i tillegg har vi hatt en omfattende prosess med sterk involvering av kommuner gjennom flere store konferanser og en rekke andre møter, sier Bøen i pressemeldingen.

Bakgrunnen for strukturendringen forklarer Bøen slik:

- Politiet skal være til stede i lokalmiljøene og være synlig for publikum, og det skal etableres et tettere samarbeid med kommunene. Målet med nærpolitireformen er et politi som er operativt, synlig og tilgjengelig og som har kapasitet og kompetanse til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger og sikre innbyggernes trygghet. Det skal utvikles et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti der folk bor. Samtidig skal det utvikles sterke fagmiljøer som er rustet til å møte kriminalitetsutfordringene i dag og i framtiden, sier Bøen.

Politidirektoratet skal ta den endelige avgjørelsen om strukturen, og kommer med sin plan midt i januar. Deretter får kommunene en klagefrist fram til 1. mars.

Artikkeltags