Politiet advarer mot telefonsvindel: - De er både pågående og truende

Svindlerne ønsker tilgang til fatamaskina di..
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Svindlerne ønsker tilgang til fatamaskina di.. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I løpet av tirsdagen har politiet fått en rekke telefoner fra folk som har blitt forsøkt svindlet.

- Samtlige som har kontaktet oss bor i Romsdal, men det er ingen grunn til å tro at nordmøringer skal være forskånet for slik svindelaktivitet, sier politiets operasjonsleder Styrkar Gagnat.

Han forteller at ingen av de mange som har ringt politiet, har blitt på svindlernes agn.

- Forhåpentligvis har det vært skrevet og sagt så mye om dette at folk ikke lar seg lure. Men det er ingen grunn til å la være å gjenta advarselen, sier Gagnat.

Jorund Kjøl i Kristiansund har tidligere fortalt hvordan hun ble forsøkt svindlet på denne måten.

Oppdateringer

De som tirsdag kontaktet politiet, fortalte at de hadde mottatt telefon fra engelsktalende personer som sa de skulle hjelpe til med oppdateringer og oppgraderinger av datamaskinene deres.

- Svindlerne forteller at det er funnet problemer med Microsoft eller Windows. Eller at du har virus på maskina, sier Gagnat.

- De forteller at de skal hjelpe deg med dette, og det er om du slipper svindleren inn på maskina di at det kan gå galt.

Operasjonslederen brukte tirsdag twitter for å advare:-  Ikke følg instruksjonene.

Gagnat forteller at det ser ut som om oppringningene kommer fra norske abonnenter, men at alt tyder på at det ringes fra utlandet.

TK kjenner selv til gjentatte oppringninger fra det amerikanske nummeret +19963. Googler man dette nummeret, får man opp publikumsrettede sider på flere språk. Felles for de fleste av dem er at de anbefaler folk ikke å besvare anrop fra dette nummeret. Hos flere er nummeret listet som Microsoft technical department - og da ment i anførselstegn.....

- Dersom du blir oppringt fra et fremmed nummer, kan du la være å svare. Om du svarer, og det viser seg å være denne type henvendelse, må du ikke følge instruksjonene. Du bør heller ikke ringe tilbake til fremmede nummer, det kan koste deg dyrt, sier operasjonslederen.

Han forteller at flere av romsdalingene som ble kontaktet i løpet av tirsdagen, opplevde de engelskspråklige personene som ringte som både pågående og truende.

Det er også andre farer når du slår på datamaskina og tar steget inn i den virtuelle verden. Her kan du lese TKs nettredaktør Ole Knut Alnæs sin ukeslutt om dette.

Artikkeltags