Hagen-saken: Politiet mener skoavtrykk peker mot en gjerningsmann

Her er utsalgsstedene skoen kan være kjøpt.

Her er utsalgsstedene skoen kan være kjøpt. Foto:

Av

Politiet går ut med en liste over 24 Spar Kjøp-butikker. Disse butikkene har solgt en skotype som gir et avtrykk av samme type som ble brukt inne i Hagen-familiens hus. Den ene butikken ligger i Kristiansund.

DEL

– Med bakgrunn i dette ber vi om at personer som har kjøpt skotypen Sprox  i Norge i størrelse 44, 45 og 46 fra august 2016 til mai 2019, og har betalt kontant, må ta kontakt med politiet, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på onsdagens pressekonferanse.

Spar Kjøp-butikken i Kristiansund ligger på Løkkemyra.

Der er det ifølge politiet kjøpt til sammen 70 sko av den aktuelle typen, 35 i størrelse 44, 18 i størrelse 45 og 17 i størrelse 46.

– Det også er gjort en rekke kjøp av skotypen med kort, gjennom postordre. Disse kjøpene har politiet bedre oversikt over, sa Brøske.

– De som er har kjøpt en sko av denne typen, men er usikre på hvordan de har betalt, bør også ta kontakt med politiet, påpeker Brøske.

Det er solgt i underkant av 1.500 skopar fra Spar Kjøp av denne typen i perioden politiet oppgir. Politiet har oversikt over dem som har betalt med kort og har begynt et arbeid med det.

Avtrykket i størrelse 45 ble før sommeren sendt til en rekke utenlandske politimyndigheter for hjelp til identifisering. Kort tid etter fikk norsk politi svar på Tyskland.

– Det er en fritidssko av merke Sprox. Denne selges både i Norge og utlandet. I Norge er skoen solgt i butikkjeden Spar Kjøp i to ulike modeller. Begge har det samme skosålemønsteret som er avsatt og sikret på åstedet.

Politiet ber om at personer som har kjøpt denne skoen i Norge i størrelse 44, 45 eller 46 i perioden august 2016 til mai 2019 og har betalt kontakt, tar kontakt.

Brøske ønsker overfor NRK ikke å kommentere om det er innhentet overvåkingsvideo fra de 24 utsalgsstedene på lista.

Tommy Brøske viser fram et skomøster som er aktuelt i forbindelse med forsvinningssaken.

Tommy Brøske viser fram et skomøster som er aktuelt i forbindelse med forsvinningssaken. Foto:

På en pressekonferanse i Lillestrøm onsdag, viste politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt fram en sko av samme merke, bilder av avtrykket og bilder av to sko fra samme produsent og med samme såle.

– Dette avtrykket er det eneste der vi så langt ikke har klart å identifisere en eier eller bruker. Avtrykket er funnet på et sted som tilsier at det tilhører en gjerningsperson, sa Brøske og la senere til at flere av disse avtrykkene er funnet inne i familiens hus i Sloraveien i Lørenskog.

Avtrykket er avsatt på et sted som politiet betegner som svært interessant.

– Dette er svært relevant for handlingen vi etterforsker. Avtrykket er fra det sentrale åstedet. Det er flere avtrykk fra samme skosåle. Det virker som om skoen er lite brukt. Dette er svært relevant for handlingen vi etterforsker, sa Brøske.

Han understreket at selv om politiet snakker om en gjerningsperson, utelukker de ikke at flere personer er involvert.

Hagen forsvant fra hjemmet sitt 31. oktober i fjor, men politiet gikk først ut med informasjon om saken 9. januar i år. Siden da har etterforskingen pågått for fullt.

Oslo 2019828. 
Forvinning Anne-Elisabeth Hagen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 2019828. Forvinning Anne-Elisabeth Hagen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Ikke livstegn

Politiinspektøren kunne videre opplyse at det ikke har vært ny kontakt med den angivelige gjerningspersonen eller -personene siden kontakten 8. juli. Siste livstegn etter Hagen fortsatt er 31. oktober 2018.

– Politiet har tatt henvendelser som har kommet, på alvor, og vi merket oss at det ble opplyst at Hagen er i live. Det er påfallende at kontakten på nytt har opphørt, og at det ikke har vært noen ny henvendelse etter 8. juli, sa han.

Han sier at de nå anslår at det er usannsynlig at det vil bli fremmet et livsbevis.

– Med andre ord opprettholder vi vurderingen om at hun mest sannsynlig ikke er i live, sier Brøske.

Artikkeltags