Politi og redningshund søkte i rasområde

På søk: Politiet og ekvipasje fra Norske redningshunder var på plass ved rasstedet like før klokka 00.30 natt til mandag.

På søk: Politiet og ekvipasje fra Norske redningshunder var på plass ved rasstedet like før klokka 00.30 natt til mandag.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mannskaper fra politiet og en ekvipasje fra Norske redningshunder søkte natt til mandag gjennom et 600 meter bredt rasområde.

DEL

Det var om lag klokka 23.30 søndag kveld at et stort ras fra fjellet Kalkinn skaket opp befolkningen på Sunndalsøra. Øyenvitner har beskrevet det som om halve fjellsiden kom ned. Etter alt å dømme ble flere rasløp på strekningen Håshjellan-Julvollan utløst samtidig.

Fonnagufsen hadde voldsom kraft, og gikk helt over på andre siden av dalen. I Sunndalsøra sentrum ble vinduer pakket av snø fra fonna. En bilfører på vei gjennom sentrum skriver på Facebook om null sikt nedover Sunndalsvegen og helt ned til rundkjøringa da fonna gikk.

Ikke overraskende

Raset kom ikke overraskende, ettersom Sunndal kommune søndag sendte ut melding om faregrad 4 på en skala til fem.

Området der fonna gikk, ligger langs fylkesvei 312, Hovenvegen. Denne var søndag stengt på strekningen Hoven-Grøa, men fra Mæle til Håsen var den ikke sperret. Og det var i dette området raset gikk.

For å sikre seg at det ikke hadde befunnet seg folk i området på rastidspunktet, stilte politiet mannsterke opp. I tillegg til redningshund og fører.

De gikk inn i rasområdet fra Håshjellan, og kunne konstatere at minst ett større tre var lagt overende over veien. Trolig er det større skogskader i området enn som så. Klokka 01.40 kunne politiet overfor Tidens Krav slå fast at det ikke ble gjort funn i området.

Stanset bil

Selve raset hadde ikke kommet ned på veien, men det var i tillegg til trær lagt et godt snølag på fylkesvei 312. Veien er ikke farbar, og politiet sørget selv for å sette opp sperrebånd både på Mæle og på Håshjellan. På Mæle stanset de imidlertid først en bil som var på vei inn i rasområdet for å ta det hele i øyesyn.

Det var for øvrig ikke den eneste veien som var stengt i Sunndal i helga. Også fylkesvei 314 Hafsåsen-Gjøra og Vermøyvegen har vært stengt, men var åpne igjen søndag.

Fylkesvei 314 var da gjenstand for fortløpende vurdering fra Statens vegvesen.

Sunndal kommune advarte også mot å ferdes i områder med rasfare, blant annet tett inntil fjellfoten. Den advarselen kan man trolig også legge seg på minne når mandagen opprinner.

Artikkeltags