Planlegger fergekai

Ole Jan Tønnesen i Statens vegvesen og Halvard Fjeldvær i Svorka Energi arbeider for fullt for å få på plass vei, ferge, skyssbåt og strøm til Todalen. Vi ser raset i bakgrunnen som sperrer veien, og småbåthavna innerst i fjorden. Foto: Bent Botten og Tor Helge Solli

Ole Jan Tønnesen i Statens vegvesen og Halvard Fjeldvær i Svorka Energi arbeider for fullt for å få på plass vei, ferge, skyssbåt og strøm til Todalen. Vi ser raset i bakgrunnen som sperrer veien, og småbåthavna innerst i fjorden. Foto: Bent Botten og Tor Helge Solli

Artikkelen er over 7 år gammel

Det meste av Todalen har nå strøm via aggregat. I løpet av torsdag skal både skyssbåt og lekter til bilfrakt komme på plass.

DEL

Det arbeides for fullt fra alle instanser for at Todalen skal komme i noenlunde orden igjen etter raset som tok vei og strøm onsdag. Kommunen skal torsdag få på plass skyssbåt fra Kvanne fergekai til Todalen, med korrespondanse med rutebuss eventuelt minibusser i tillegg.

Siste: Aggregatet som ble fraktet fra Kristiansund til Todalen i dag er fortsatt om bord i båten. Det viste seg at det var for grunt og aggregatet for tungt til at de fikk det på land nå. De vil trolig gjøre et nytt forsøk senere.

Kanskje første biltransport i dag

En lekter fra Tustna er snart på plass i Todalen, etter at innbyggere i Todalen selv har ordnet opp gjennom slekt og kjenninger. Den kan frakte en til to biler, og vil prøves ut for slik transport i løpet av torsdag.

Statens vegvesen har to fokus: Veien og en midlertidig fergeløsning. Arbeidet med å renske rasstedet starter tirsdag, og vil ta minst ei uke. Arbeidet med selve veien kan ikke starte før fjellet er sikret.

Inntil veien er på plass, noe som kan ta mange uker, skal en midlertidig fergeløsning komme på plass. Det blir befaring i dag, torsdag, for å finne egnet lokalisering. Fjord 1 har ferge klar, men også denne løsningen vil det ta ei uke eller to for å ordne.

Statens vegvesen lover at ferga vil gå med tre avganger per døgn. Det blir ventelig behov for mer nå skolen starter om drøye to uker.

Les også: Lekter kan bli løsningen

Gått fra hus til hus

Svorka Energi har i løpet av natta fått inn aggregat for strøm, og et enda større jobbes det nå for å få på plass. Det var noen utfordringer i starten siden mange i Todalen hadde påskrudd mange elektriske apparat, men Røde Kors har torsdag gått fra hus til hus for å få folk til å slå av det som ikke må være på.

Svorka Energi arbeider dessuten med planer om å legge en sjøkabel rundt rasstedet, som en midlertidig løsning inntil ledningsnettet kan repareres. Det er håp om at sjøkabelen kan komme på plass i løpet av kort tid, kanskje allerede til fredag. Da vil Todalen få vanlig strømforbindelse.

Både Netcom og Telenor skal være oppe igjen, og 80 prosent av bredbåndskundene skal ha nettilgang fra Svorka Aksess.

PS! Det blir nytt informasjonsmøte ved Talgø Møbelfabrikk klokka 14.00 torsdag. Der kommer kommune, Svorka og Vegvesenet med oppdatert informasjon om utviklingen i de ulike sakene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken