Gyldige - i noen timer til

200 kronersedlene som prydes av forsker og oppfinner Kristian Birkeland går ut på dato - sammen med hundrelappen med Kirsten Flagstad.

200 kronersedlene som prydes av forsker og oppfinner Kristian Birkeland går ut på dato - sammen med hundrelappen med Kirsten Flagstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sjekk om du har noen av de gamle 100- og 200-kronesedlene i madrassen. Torsdag er de ikke lenger gyldige.

DEL

31. mai nytter det ikke lenger å betale med sedler med bilder av to store og internasjonalt kjente nordmenn: operastjerne Kirsten Flagstad og fysiker, forsker og oppfinner Kristian Birkeland.

De går rett og slett ut på dato. Får du ikke brukt disse sedlene innen fristen, må du til Norges Bank for å veksle dem inn. Men fortvil ikke – du har ti år på deg til å løse inn de gamle 100- og 200-kronesedlene.

Gamle sedler til en verdi av 2,6 milliarder kroner er fortsatt i omløp der ute, men Norges største bank, DNB, sier at de kommer til å være fleksible ut 2018.

- DNBs bankkontorer som har innskuddsautomater, og alle postkontorene, vil ta imot gamle 100- og 200-lapper i hvert fall ut året, sier pressevakt Marit Giske til Nettavisen.

Selv bør du derimot ikke akseptere å motta de gamle sedlene, da de ikke lenger er gyldige betalingsmidler.

Makuleres

De gamle sedlene inndras og makuleres fordi man for snart ett år siden innførte nye 100- og 200-kronesedler.

Totalt skal 50 millioner sedler, til en samlet verdi på 8 milliarder kroner, makuleres.

Nye 100- og 200-kronesedler er en del av arbeidet med å bytte ut hele seddelserien. Nye 50- og 500-kronesedler kommer til høsten, mens ny 1000-kroneseddel kommer i 2019.

Bakgrunnen for at Norges Bank bytter sedler, er sikkerhet og trygghet for at dette skal være et troverdig betalingsmiddel som ikke kan forfalskes.

Sist gang seddelserien ble byttet ut, var rundt 2000-tallet. Siden den første norske seddelrekken kom i 1875, har serien bare noen få ganger blitt byttet ut, som oftest med 15–20 års mellomrom.

Artikkeltags