Gå til sidens hovedinnhold

Pårørende-opprør mot kutt

Artikkelen er over 11 år gammel

Surnadal: Pårørendeforeninga ved sykehjemmet er opprørt over at kommunen stenger inntil ti rom ut året og planlegger permanent kutt med fem rom hele neste år.

Leder Liv Botten og styremedlemmene Bjørg Garte, Sigmund Gravvold, Marit Foss og Eva Heggset er så opprørte at de knapt vet å sette ord på det de føler. Frykt og oppgitthet er kanskje det nærmeste.

– Noen må si fra. Dette går ikke lenger. Politikerne må sette seg grundig inn i hvordan forholdene egentlig er ved sykehjemmet, sier de samstemt.

Møblert

Mens kommunalsjef Gunhild Eidsli i Tidens Krav onsdag sa at kuttene ikke går utover pasientene, mener pårørendeforeninga at det naturligvis vil gjøre det.

– Kanskje er situasjonen slik akkurat nå at det ikke er ventelister. Og det stemmer at ingen pasienter er blitt sendt hjem. Men man trenger ikke å være mer enn alminnelig møblert i topplokket for å forstå at dette på sikt ikke kommer til å gå bra, sier Marit Foss.

Over år har de pårørende merket innstrammingene ved institusjonene. Nå får de eldre og syke ikke Biola, men må vanne ut juicen.

– Vi har klaget vår nød i mange år, kjøpt inn mye utstyr, mat og drikke som har spart kommunen for mye penger. Men da det ble spørsmål om nye vaskekluter, gikk det for langt, sukker Botten.

Interessert

Hun og styret i pårørendeforeninga setter nå sin lit til at politikerne setter seg godt inn i saken, slik at de virkelig forstår hvordan forholdene er.

– Men dessverre vet vi at det er ingen som forstår hvordan det er der borte, før de kommer i en situasjon der de selv får prøvd det. Kanskje er det få av politikerne som er i en slik situasjon akkurat nå. Kanskje er de ikke nok interessert i denne type problemstillinger, sier Botten.

Permanent

Styret innser at kuttene på inntil ti senger ut året ikke er mulig å snu. Enheten må spare cirka 700.000 kroner for å komme i balanse, slik de er pålagt av politikerne. Men forslaget om permanent å stenge fem rom hele neste år, mener pårørendeforeninga at politikerne ennå har tid til å gjøre noe med.