Ottar - en oter etter morgenmelk

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hils på oteren Ottar. Han står på døra halv sju hver morgen og vil ha melk.

DEL

Olve (8) og Torje (13) på Kjønnøya i Averøy er henrykte. Det er ingen andre på skolen som har en oter som lekekamerat.

- Den biter ikke hardt. Det er bare sånn valpebiting, forsikrer Olve når krabaten biter seg fast i raggsokken på TKTVs mikrofon.

Når Olve tar fram fiskestanga, vet Ottar straks hva som er på gang. Forventningsfull lusker han etter åtteåringen på oterens halvt hoppende vis, i håp om at det skal vanke en fersk matbit nede på flytebrygga.

Melk og sushi

Dyrehistorien startet i slutten av august. Det var en morgen med regn i lufta. Far Per Johnny Godø kjørte på vei til jobb da han ble vár en bevegelse i grøftekanten.

- Det var en liten oterunge som lå der. Moren var ikke å se. Jeg bestemte meg for å la den ligge, sier Godø.

Da han returnerte åtte timer senere lå imidlertid ungen der fremdeles, like hjelpeløs. Per Johnny greide ikke å etterlate den for andre gang for å dø. Han tok den med seg hjem til familien.

- Antagelig hadde moren gått seg inn i en ruse og druknet. Han var ennå for ung til å ha lært å jage mat selv, sier mor Bente Ramsøy.

- Det eneste vi fikk i ham i starten var melk - og så noen biter sushi, husker Per Jonny.

I dag suser Ottar rundt på verandaen med lavt tyngdepunkt og holder leven med barna i familien. Olve løfter ham opp og gir ham melk av tåteflaske. Den går ned på høykant.

- Hva synes katta?

- De slåss i hvert fall ikke. Hun er litt nysgjerrig på ham, men har valgt ikke å gjøre ham rangen stridig om maten, sier Bente.

- Han står her på vinduet hver eneste morgen klokka halv syv og forlanger melk, sier Ole Johnny og viser frem em mobilvideo av det spesielle morgenritualet.

Fri til å dra

De presiserer at Ottar verken holdes inne eller fanget på noe vis. Han er fri til å dra når han vil, men det vil han ikke. I hvert fall ikke ennå.

- Han har nok et bol nedenfor huset her, men kommer når vi roper på ham, sier Bente.

De legger ikke skjul på at de er bekymret for fremtiden til sjarmøren, for oteren er en rødlistet art. Det gjør at det ikke er lov å holde ham som husdyr eller kjæledyr. Håpet er han skal stikke sin vei av seg selv når han blir kjønnsmoden.

- Vi har lest om lignende tilfeller hvor det har skjedd, sier Bente.

- Samtidig ser vi jo at han ikke kan skaffe seg mat på egenhånd. Vi har vært i kontakt med Akvariet i Ålesund og blitt rådet til å sette ham ut der han ble funnet, men det vil jo være jevngodt med å la ham sulte i hjel. Vi har også vært i kontakt med Namsskogan dyrepark der de har otere. Først ville de ha ham, men siden har det kommet kontrabeskjed, sier Per Johnny.

Alle fagfolk de har vært i kontakt med sier Ottar har fått riktig forpleining. Alle har også vist forståelse for at det er et dyr det er lett å bli glad i.

- Vi får ta noen flere telefoner og se om det er mulig å finne en løsning, sier Per Johnny.

Artikkeltags