Politiet brukte tåregass for å få kontroll over demonstranter i Oslo

SE VIDEO: Politiet brukte tåregass for å få kontroll på situasjonen da demonstranter begynte å slåss inne i en butikk i Karl Johans gate i Oslo.

Av

Politiet tok i bruk tåregass for å få kontroll over situasjonen da demonstranter tok seg inn i en butikk i Karl Johans gate i Oslo lørdag ettermiddag.

DEL

Hendelsen i butikken skjedde etter en urolig lørdag i hovedstaden med slagsmål knyttet til to varslede demonstrasjoner ved Tyrkias ambassade. En av demonstrasjonene var for og en mot Tyrkias militæroffensiv i det nordøstlige Syria.

Ved 17.20-tiden begynte kurdiske motdemonstranter å slåss inne i en butikk i Karl Johans gate i Oslo. Operasjonsleder Gjermund Stokkli sier til NTB at demonstrantene plutselig brøt ut av demonstrasjonstoget, som var på vei fra Tyrkias ambassade til Hausmanns gate, og stormet inn på Body Shop.

– Der var det et slagsmål mellom flere personer inne i butikken. Det ble utøvd en del skadeverk, i tillegg ble det utløst et pulverapparat, sier operasjonslederen.

Politiet brukte tåregass for å få kontroll på situasjonen.

Stokkli opplyser at politiet ikke har fått meldinger om skadde i forbindelse med hendelsen, og at tre personer er pågrepet.

Slåsskamper på Solli

Ved 18.30-tiden lørdag kveld var demonstrasjonene avsluttet. Til sammen er sju personer innbrakt til politiets arrest eller pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene.

Tidligere på dagen brøt det ut slåsskamper på Solli plass på Frogner i Oslo i forbindelse med demonstrasjonene.

Ifølge politiet ble det benyttet slagvåpen og slått mot kjøretøy. To personer ble skadd og fraktet til legevakt, og to personer ble innbrakt til arresten i forbindelse med slåsskampen, som skjedde i forkant av den kurdiske motdemonstrasjonen.

Overfor NTB på stedet lørdag ettermiddag betegnet politiet bråket som krigslignende tilstander.

Det var stort politioppbud med styrker fra politiets beredskapstropp, og aggressiv stemning med tilløp til mindre slåsskamper ved ambassaden.

Kontroll ved 16-tiden

Bråket som politiet først meldte at var ved Solli plass, flyttet seg etter en stund ned til den tyrkiske ambassaden. Flere gater i nærheten, som Halvdan Svartes gate og deler av Frognerveien, var stengt i forbindelse med demonstrasjonen.

Klokka 16.15 lørdag ettermiddag opplyste politiet at de hadde kontroll på stedet.

– Vi har kontroll, men det er fortsatt ampert og rundt 750 demonstrerende på stedet. Vi er der med tilstrekkelig med mannskaper. Vi er klar over at det kan skje flere nye hendelser i forbindelse med at demonstrasjonene avvikles, sa operasjonsleder Stokkli.

Ifølge operasjonslederen hadde politiet brukt helt vanlige politimetoder for å få kontroll på stedet, og ikke pepperspray eller gass.

Kurdiske demonstranter ved den tyrkiske ambassaden i Oslo lørdag.

Kurdiske demonstranter ved den tyrkiske ambassaden i Oslo lørdag. Foto:

Demonstrasjon mot tyrkiske angrep

Etter Tyrkias militæroffensiv mot kurdisk milits i Syria har også kurdere i Norge arrangert flere demonstrasjoner, blant annet på Oslo lufthavn og på Oslo sentralstasjon. Demonstrasjonene har hittil gått nokså fredelig for seg.

I Tyskland har det vært annerledes.

For nær to uker siden ble fem mennesker skadd i sammenstøt mellom tyrkere og kurdere i Berlin, etter at rundt 350 mennesker marsjerte i protest mot Tyrkias offensiv.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken