De er mange, de er sinte og de går i festdrakt – nå skal Bunadsgeriljaen aksjonere i Oslo

Bunadsgeriljaen har vokst seg større og større. Tirsdag 14. mai inntar de Oslo og aksjonerer foran Stortinget.

Bunadsgeriljaen har vokst seg større og større. Tirsdag 14. mai inntar de Oslo og aksjonerer foran Stortinget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Med kampropet «Trygghet for barn og mor. Vi vil ha føden der vi bor!» møtes Bunadsgeriljaen i Oslo til aksjon.

DEL

De færreste trodde vel på Anja Cecilie Solvik da hun i TK spådde 50.000 bunadsgeriljamedlemmer innen 15. mai. I dag, torsdag 9. mai, passerte Facebookgruppen 50.000 (!) medlemmer.

Da Solvik opprettet siden «Bunadsgeriljaen», hadde hun et håp om å starte noe stort. Men at det skulle bli så stort som det har blitt, var nok utenfor hennes fatteevne.

– Jeg hadde en sterk intuisjon, men så stort trodde jeg ikke det ble. Facebookgruppen har nå 8.000 medlemmer og i løpet av de siste fire dagene er det skrevet 130.000 innlegg, der mange deler sine fødehistorier og erfaringer fra fødeavdelingen. Jeg var på sykehuset tidligere i dag, og jeg kan forsikre om at dette blir lest av dem som jobber på fødeavdelingen. De føler virkelig støtten, sa Solvik til Tidens Krav 10. april.

Én måned senere har altså gruppen vokst med 42.000 medlemmer - and still counting, som det heter.

Den 14. mai stemmer Stortinget over «Representantforslag om å stoppe økonomisk motiverte kutt i pasienttilboda i helseføretaka, og stanse nedlegging av fødeavdeling og døgnbehandling ved DPS og rehabilitering i Møre og Romsdal».

I den anledning holder Bunadsgeriljaen aksjon foran Stortinget.

Dette melder Bunadsgeriljaen selv i en pressemelding torsdag ettermiddag.

«Vi lever sterkt i troen på at våre politikere ikke tenker utelukkende sentralisering og bunnlinje, og at de nå viser oss at de også vil distriktene vel. Vi ber om at de lytter til folket, som nå roper et høyt og tydelig varsko», heter det i presseskrivet.

Med Anja Cecilie Solvik i spissen, markerte Bunadsgeriljaen seg i 1. mai-toget i Kristiansund i år.

Med Anja Cecilie Solvik i spissen, markerte Bunadsgeriljaen seg i 1. mai-toget i Kristiansund i år. Foto:

Bunadsgeriljaens mantra er «et trygt og fullverdig helsetilbud uavhengig av bosted».

Vi er veldig glad for å ha med oss sentrale appellanter når vi inntar hovedstaden, skriver Bunadsgeriljaen som legger til at de ser fram til at Frode Alnæs og Tine Skolmen bidrar med musikkinnslag utenfor Stortinget.

Aksjonstoget vil gå fra Oslo S. klokken 11.30, og mellom klokken 12 og 14 blir det en markering foran Stortinget. Der blir det appeller ved geriljaleder Anja Cecilie Solvik og flere sentrale aktører, melder aksjonsgruppa.

Konferansier blir jordmor ved Kristiansund sykehus, Lise Brændeland.

Bunadsgeriljaen, med Anja Cecilie Solvik i spissen, avslutter pressemeldingen med at de håper mange møter fram i Oslo, både med og uten bunad.

«Bevar føden»

«Bevar føden» Foto:

Artikkeltags