Fullt politisk opprør på Nordmøre

Samtlige ordførere på Nordmøre stiller seg bak uttalelsen, understreker Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard.

Samtlige ordførere på Nordmøre stiller seg bak uttalelsen, understreker Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard.

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmørsordførerne vil trekke seg fra alle samarbeidsavtaler og -arenaer med Helse Møre og Romsdal og oppfordrer befolkningen til å benytte seg av Fritt sykehusvalg.

DEL

Det er den dramatiske beskjeden til Helse Møre og Romsdal etter et felles møte mellom nordmørskommunene i bystyresalen fredag ettermiddag.

– Samtlige kommuner på Nordmøre står bak denne uttalelsen, understreker Kristiansunds-ordfører Kjell Neergaard.

Vil forlate alle arenaer

Ordførerne har følgende budskap etter møtet:

«Vi aksepterer ikke ytterligere nedbygging av spesialisthelsetjenesten på Nordmøre.

Dersom forslagene om nedleggelsen av fødeavdelingen i Kristiansund og Aure rehabiliteringssenter vedtas, legger ordførerne fram sak om oppsigelse av samtlige samhandlingsavtaler.

Kommunen vil samtidig forlate alle samhandlingsarenaer med Helse Møre og Romsdal.

Ordførerne vil også oppfordre sine innbyggere til å benytte seg av Fritt sykehusvalg.

Kommunene på Nordmøre opplever at helsepolitikken i Møre og Romsdal nå styres av ambisiøse klinikksjefer som vil ha mest mulig av fagmiljø og tilbud nært seg selv. Synspunkter fra ansatte, innbyggere og politikere fra lokalt, fylkeskommunalt og nasjonalt hold blir ignorert», heter det blant annet i den felles uttalelsen.

Les hele uttalelsen her: Vi aksepterer ikke ytterligere nedbygging av spesialisthelsetjenesten på Nordmøre

Bistre miner

Det er bistre miner og bestemt kroppsspråk rundt bordene i bystyresalen. Så sterke virkemidler er svært sjelden kost i nordmørsk politikk.Kristiansundsordfører Kjell Neergaard forklarer:

– Det har vært en svært krevende uke for oss som er fra Nordmøre i forhold til de dramatiske forslagene fra helseforetaket, da spesielt nedleggelsen av både fødeavdelingen i Kristiansund og Aure rehabiliteringssenter. Vi er kjempefrustrert i forhold til dette, noe vi har gitt uttrykk for gjennom hele uken, også til foretaket. Vi har diskutert saken grundig her i dag, og dette er vår måte å reagere på, sier Neergaard.

– Vi reagerer på forslagene på dramatisk vis, men vi føler at vi er nødt da det vil få dramatiske konsekvenser om de vedtas, forklarer Kristiansund-ordføreren.

Møtes mandag

De samme ordførerne møter mandag toppsjef Espen Remme og styreleder Inge Theodorsen i Helse Møre og Romsdal i Kristiansund. Dagen etter blir det en times politisk streik i nordmørsbyen. Styremøtet som skal behandle forslagene finner sted i Ålesund onsdag.

Toppsjef Espen Remme i Helse Møre og Romsdal mener det ikke er unaturlig at man er uenige i så tunge saker.

- Helseføretaket er inne i omfattende og krevende prosesser som skaper bekymring i befolkningen, og det har vi stor forståelse for. Nå kommer det alvorlige signaler fra kommunane og ordførerene på Nordmøre, og vi må komme i dialog om dette slik at vi kan finne ut av dette sammen. Det er ikke unaturlig at ein er uenige innen enkelte tema i så tunge saker, men veien videre mener jeg må gå via dialog. Førstkommende mandag møter vi kommunene, og da er denne tematikken sentral, sier Remme til Tidens Krav.

– Vi har allerede antydet overfor ledelsen av helseforetaket at vi vil komme med en kraftig reaksjon på forslagene, og dette er det vi kommer til å videreformidle til dem på mandag, sier Neergaard.

– Hvilke konsekvenser vil det få at dere trekker dere fra alt samarbeid?

– Vi håper å unngå det ved å vekke styret slik at de skjønner konsekvensene av de forslagene som er lagt fram fra administrasjonen. Det har dramatiske konsekvenser, ikke minst for SNR-prosjektet som nå mister all legitimitet, tiltro og tillit på Nordmøre.

Les også: Neergaard på sykehusmøte: - Jeg var sint!

Dårligere standard

– Dere oppfordrer befolkningen til å benytte seg av Fritt sykehusvalg?

– Hvis de vedtar disse forslagene, så har de redusert tilbudet på Nordmøre slik at vi får mye dårligere tilbud enn resten av fylket, påpeker Aure-ordfører Ingunn Golmen.

– Da er det naturlig at folk benytter seg av andre tilbud der de kan få samme standard som resten av befolkningen i Møre og Romsdal, sier hun.

Smøla-ordfører Roger Osen utdyper:

– Det er ofte slik at når ungdom flytter hjem til våre kommuner, så kommer de fra et studiested. Studiestedet for nordmøringer er ofte Trondheim, der de har etablert et nettverk. Da skal de vite og være klar over at de har den muligheten til å benytte seg av Fritt sykehusvalg i Trondheim i stedet. I Molde har de sikkert ikke noe stort nettverk, sier Osen.

Fritt sykehusvalg gjelder også ved fødsel.

Nordmørs-ordførerne studerer skriften på veggen. Så sterke virkemidler er svært sjelden kost i nordmørsk politikk.

Nordmørs-ordførerne studerer skriften på veggen. Så sterke virkemidler er svært sjelden kost i nordmørsk politikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken