Forbud mot pelsdyrnæringen vedtatt. Norges Bondelag: – En trist dag

Stortinget vedtok natt til fredag 14. juni å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Forslaget ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer, etter flere timer med debatt på Stortinget.

Stortinget vedtok natt til fredag 14. juni å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Forslaget ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer, etter flere timer med debatt på Stortinget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortinget vedtok i natt å forby hold av pelsdyr i Norge. Norges Bondelag er bekymret for næringslivets rettsvern som følge av beslutningen.

DEL

– Det er en trist dag for norsk næringsliv, kommenterer leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

Forbudet vil ramme 200 pelsdyroppdrettere, og mange frykter de vil sitte igjen med gjeld etter at erstatningen er utbetalt, heter det videre fra Bondelagets hold.

– Vi kan ikke ha det slik i Norge at lovlige næringer blir offer i et politisk spill og forbys over natta. Dette handler om næringslivets rettsvern. Et næringsforbud på pels kan sette en alvorlig presedens for andre næringer, sier Bartnes.

Bondelaget mener det burde vært lagt ekspropriasjonsrettslige prinsipper (tvungen avståelse av eiendomsrett eller andre formuesrettigheter mot full erstatning) til grunn for erstatningen.

Rettslige etterspill

Videre mener Norges Bondelag at det har «vært viktigere for regjeringen å sikre seg mot store utbetalinger enn å sørge for at de bøndene som blir rammet får en rettferdig erstatning for verdiene sine».

– Når staten tar seg til rette på denne måten, bør de i det minste ha anstendighet nok til å yte disse bøndene og deres familier full erstatning for det tapet de nå lider. Det ble lovet rettferdig erstatning i Stortinget går, og vi forventer å se det igjen i det når forskriften kommer.

Norsk Pelsdyralslag har varslet at vedtaket vil få rettslige etterspill.

– Vi vil være en aktiv støttepart i disse prosessene. I tillegg vil vi jobbe for at dette aldri kan skje igjen. Vi mener det må legges føringer for at prinsipielle næringsforbud, som dette er, må vedtas av to storting, sier Bartnes.

Om Norges Bondelag:

Arbeider for å bedre vilkårene for landbruket og synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet.

Bondelaget er partipolitisk uavhengig.

Har 63.000 medlemmer, 550 lokallag, 18 fylkeslag.

Kilde: Norges Bondelag

Dette skjedde i natt

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken