Gå til sidens hovedinnhold

Oppdølsstranda åpnet igjen etter ras

Artikkelen er over 9 år gammel

Ras og snø gir brudd på datalinjer og stengte veier på indre Nordmøre. Folk i Sunndal oppfordres til å holde seg inne.

Riksvei 70 gjennom Oppdølsstranda ble åpnet rundt midnatt etter raset mandag ettermiddag.

Bare minutter etter snøen raste over riksveien kom Aslak Aastorp frem til rasstedet. Han var på vei hjem fra Årsund mot Sunndal.

- Vi så et stort snøgufs, og løssnøen hadde tatt med seg flere trær og busker. Det lå også mye snø ute i sjøen, forteller Aslak Aastorp.

Han kjørte helt inn til raset, men så ikke spor av andre biler.

Raset ble mandag ettermiddag gjennomsøkt av politiet for sikkerhets skyld. Søkene med hund og båt ble avsluttet ved 19-tiden. Da gikk Statens Vegvesen i gang med veiryddingen, som etter planen skulle ta rundt tre timer. I så fall vil riksvei 70 gjenåpnes for trafikk ved 22-tiden i kveld.

- Er det trygt nok å rydde, er det også trygt nok å sette på trafikk, sier seksjonssjef Ivar Hol i Statens Vegvesen til TK.

Send oss bilder fra raset eller snøkaoset, send til redaksjonen@tk.no.

Brudd på fiberkabel

Et ras i Sunndal skal være årsaken til at datanettet til Svorka var nede i rundt to timer. Alle Svorkas 2500-3000 bredbåndskunder på Nordmøre var uten forbindelse. Svorka fikk rettet opp forbindelsen via en reserveløsning litt over klokken 16.

- Nettet var nede mellom kl. 13.24 og 16.00. Nå har vi fått det opp igjen ved hjelp av en midlertidig radiolink. Det kan ta tid før fiberforbindelsen lar seg reparere permanent. Det kan føre til noe kapasitetsproblemer mot kvelden. Kundene kan merke dette ved at nettforbindelsen kan bli noe tregere, sier teknisk sjef Odd Harry Kvendbø i Svorka Aksess til Tidens Krav.

Se snømengdene på webkameraene fra Svorka Aksess her.

Stengte veier

Sunndal kommune melder om flere stengte veier på sine nettsier.

Hovenveien (Mæhle) blir nattestengt fra klokken 19.00 til 07.30.

Litledalsvegen fra Hårstad, Fjellgardsveien vurderes.

Turområde, svømmehall og sporthall i Fagerhaugan er stengt inntil videre.

Oppfordres til å være inne

Rasfaren er stor, og det er redusert fremkommelighet på veiene.

– Folk oppfordres til ikke å ferdes unødvendig ute og langs vei. Situasjonen vurderes fortløpende og informasjon blir lagt ut på hjemmesida, skriver Sunndal kommune.

Politibetjent Ingar Solberg ved Sunndal lensmannskontor er tindrende klar i sin oppfordring mandag ettermiddag:

– Jeg vil på det sterkeste oppfordre folk om å holde seg i ro der de befinner seg, slik været og varselet er nå. Folk som er på hytter i Grødalen og Torbudalen bør vente og se an forholdene før de prøver å komme seg ned, og folk som har tenkt seg til fjells, bør rett og slett la være, sier han til Aura Avis.

Stor rasfare i Sunndalen og Trollheimen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurderer skredfaren som stor. Det er kommet 20-50cm tørr snø siste døgn, 40-80cm siste 2døgn.

I kombinasjon med sterk vind, har dette gitt en del snøtransport til leheng, spesielt mot sørøstlig sektor. Under nysnøen er det stabil smelteomvandlet snø, delvis uten lagdeling. Under tregrensen er skredfaren lavere pga. mindre vindpåvirkning. Det skriver NVE på sine sider varsom.no

Ventet mer snø

Varsel for neste to dager: Ut dagen i dag, mandag, forventes det ytterligere 10-30 centimeter snø.

Mer snø i vente

Tirsdag er det ventet 20-40 nye centimeter med snø, lokalt kraftige snøbyger. Nysnø i kombinasjon med vind, vil fortsatt gi kraftig snøfokk i høyfjellet. Dette gir fortsatt faregrad 4-stor på tirsdag.

TIPS OSSTLF: 06501 Epost: redaksjonen SMS/MMS: TKMMS til 2005